Filters
Toon resultaten
Met weinig ingrediënten zet je zo een lekker plantaardig toetje op tafel. Leuke afsluiting van een vegan diner!
Shrubs waren een populair friszoet drankje in de 17e en 18e eeuw, totdat hun populariteit in het begin van de 20e eeuw afnam met de komst van frisdranken en soda's. Het maken van shrubs was tot die tijd een goede manier om zomerfruit tot ver in de koude wintermaanden te bewaren.
Het is een heerlijk friszuur alternatief voor vaak veel te zoete frisdrank en makkelijk zelf te maken.
Shrubs kun je maken met verschillende soorten fruit en je kunt er ook specerijen of kruiden aan toevoegen. Ik maakte deze keer een eenvoudige, met overrijpe aardbeien en rabarber uit de tuin.
Heel leuk om te doen: zelf je eigen straat versieren met homemade zaadbommetjes. Betrek de kinderen erbij en ga lekker aan de slag!
Koolrabi kun je goed in stoofpotjes gebruiken. Deze curry is lekker snel klaar. Met wat rijst of naan is het een lekker maaltje.
Lekker bakken zonder oven! Dit taartje zet je zo in elkaar, het enige is dat het opstijven wat tijd kost. Om te beginnen zet je de kokosmelk de avond ervoor in de koelkast en ook om op te stijven gaat ie weer even de koelkast in. Uiteindelijk wordt al dat wachten wel ruim beloond met een heerlijk fris en romig taartje bij een kop thee of koffie.
Een mooi en simpel voorjaars lunchgerecht. Je kunt het eten met (plat)brood, als onderdeel van een mezze maaltijd of als bijgerecht bij een dinertje.
Een vega versie van de bekende Griekse kippensoep. Deze zit vol lekkere groente en is lekker vullend door de orzo en kikkererwten, maar met hetzelfde frisse, citroenige dat deze soep zo onweerstaanbaar maakt.
Lenterolletjes met knapperige groente, boontjes en bruine rijstnoedels. De satésaus is dit keer gemaakt van zonnebloempitten. Maak het zelf zo pittig als je lekker vindt. Ook lekker met een eenvoudige dip van tamari,geroosterde sesamolie en wat limoensap.
Een snelle manier om deze heerlijke kruidige broodjes op de (paas)tafel te krijgen is om kant en klaar pizzadeeg te gebruiken.
Macaroni and cheese is niet voor niets een klassieker. Niets zo troostrijk als een pasta met kaas uit de oven. Deze is met broccoli en pompoen erin, maar je kunt er natuurlijk ook andere groente voor gebruiken. Een heel handig recept om restjes groente, maar ook kaas uit de koelkast mee op te maken.
Fijne smakencombinatie is dit. Romige risotto met shiitake en peer, afgemaakt met hazelnoten en kaas... Comfortfood!
Een echte klassieker met een twist! Deze erwtensoep met pompoen bevat een hele hoop groenten en is lekker vullend door de spliterwten en de (vegan) rookworst.
Dit winterse taartje is vrolijk gekleurd door de rode bieten en abrikozen en is een verrassende variant op de standaard quiche.
Odin chef Janneke: “Dit is een basisrecept, maar je kunt ook andere notenpasta's of vlokken gebruiken. De dadels kun je vervangen door vijgen, abrikozen of rozijnen. Je kunt ook andere zaden en noten gebruiken of stukjes chocola. Zo kun je het helemaal naar je eigen smaak maken.”
Chef en zeewierexpert Katrien van der Eerden: “Hiziki heeft de hoogste concentratie ijzer en calcium van welk voedsel dan ook. Het is ook een goede bron van eiwit, vitamine A, C, B1 en B12. Hiziki helpt de darmen te versterken, zuivert het bloed, helpt cholesterol in het bloed verlagen en voorkomt hartziekten. Het geeft glanzend haar en sterke energie.”
Je kunt marmelade maken met vrijwel alle citrusvruchten, je hoeft het niet alleen bij (bitter)sinaasappels te houden; deze clementinemarmelade is echt heerlijk; het is iets minder bitter dan gewone marmelade, maar nog steeds niet mierzoet. Ik vind dit zooo lekker op een simpel geroosterd broodje!
Bovendien heel leuk om kado te geven, dus maak een paar potjes met een mooi etiket of labeltje!
Moro's, Tarocco's... mooie namen voor bloedmooie sinaasappels. Laat ze schitteren in deze salade.
Het loont echt de moeite om bietjes te roosteren. Ze krijgen dan zoveel smaak! Je kunt ze met olie inwrijven of daar een beetje balsamico aan toevoegen of wat rozemarijn. Ik rooster meestal mijn bieten als ik toch al iets bak in de oven. Dan zet ik een bakplaatje bieten erbij. Soms hele bieten, in (wat met water soepel gemaakte) bakpapieren pakketjes, maar ook, zoals hier in blokjes of partjes.
Lekker drankje voor bij een detox, Dry January of als verrassend alcoholvrij drankje bij de nieuwjaarsborrel!
Koffie, ei, slagroom, chocola en speculaas: allemaal in één gerecht en wat voor een gerecht! Deze mooie koffieparfait kun je perfect van te voren maken en hoef je voor het serveren alleen nog even te versieren. Lekker met een stoofpeertje erbij!
Een echte crowdpleaser, deze bladerdeegkrans met verschillende vullingen! Wij kozen voor zuurkool-Reblochon, geitenkaas-vijg en zalm-mierikswortel, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit recept! Maak het extra feestelijk door de krans te serveren met rozemarijn (lijkt net op dennentakjes) en feestelijke vlaggetjes om aan te geven welke smaken erin zitten.
Neem eens een broederhaantje mee als je eieren koopt. Dat zijn de mannelijke kuikens van leghennen. Die kunnen in plaats van in de shredder ook lekker in de pan met een flesje wijn. Serveer deze coq au vin met onze aardappel-groentetorentjes.
Even een wat uitgebreider gerecht, maar op zich niet moeilijk en zo’n hele kool op tafel staat supermooi. Het is een vegan, glutenvrij recept, maar ook voor vleeseters een traktatie, dus lekker met z’n allen aan tafel! Perfect om met Kerstmis te maken!
Deze knollensoep met zwarte knoflook en granaatappelpitjes is makkelijk om te maken, maar ziet er prachtig uit als voorgerecht voor een kerstdiner. Simpel, maar heerlijk én gemaakt met seizoensproducten!
Vrolijk gekleurde duchesses (chique Frans woord voor toefjes) van aardappel met 3 kleuren groente. Het ziet er prachtig uit, maar ze deze aardappel-groentetorentjes zijn helemaal niet moeilijk te maken. Lekker bijgerecht bij gebraden haan bijvoorbeeld!
Je winkelmand is leeg.