InScience Film Festival bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit met een speciale jubileumeditie van 11 t/m 16 maart 2025 in en rondom LUX Nijmegen. Het thema van dit jaar, ‘Food for Thought’, laat zien hoe InScience al een decennium lang inspireert en prikkelt.
Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Deze negende editie vertoont 53 films en bevat diverse programma's en lezingen. Wij lichten er twee uit.
15 maart: Hyperefficiëntie in het voedselsysteem
In dit Big Ideas-programma neemt de Keuringsdienst van Waarde je mee op een reis naar de menselijke hyperefficiëntie binnen de wereld van voedselproductie. Hoe worden dieren aangepast om productie te maximaliseren en waar ligt de grens? En welke rol speelt wetenschap hierin? Deze vragen worden besproken in een panelgesprek met de Keuringsdienst van Waarde en drie wetenschappers, vanuit de invalshoeken van filosofie, biologie en ethiek.
16 maart: Nieuwe manieren van voedsel productie
Wat zijn nieuwe manieren van voedselproductie en welke rol speelt het voedselbos daarin? In dit Big Ideas-programma gaan Emile van der Staak, chef-kok en eigenaar van De Nieuwe Winkel, en Wouter van Eck (voedselbosoprichter) in gesprek met twee filosofen over smaak, andere manieren van voedselproductie, gastronomie en het nut van een voedselbos. Over meewerken met de natuur in plaats van er tegenin, door geduld te hebben en de natuur te vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.
Het volledige programma, meer informatie en aanmelding vind je op: insciencefestival.