Het zal niemand zijn ontgaan: bijen hebben het moeilijk. Bestrijdingsmiddelen en verlies aan biodiversiteit spelen daarbij een grote rol. Biodynamische (BD) imkers van biologische foodcoop Odin vermoeden dat ook straling van elektromagnetische velden een factor van betekenis kan zijn.
"Intrinsiek gemotiveerd" noemde de jury van de verkiezing van de Sustainable Retailer of the Year ons gisteravond. Mooi dat de jury zag dat wij ons iedere dag vanuit onze kern inzetten voor vitale voeding uit een helende landbouw en een eerlijke keten.
Odin gaat komend voorjaar een derde biologische winkel openen in Den Haag, aan de Fahrenheitstraat 656. Donderdag 7 november zijn de handtekeningen gezet onder het huurcontract van het pand.
Spruiten zijn een echte wintergroente; het seizoen loopt van september t/m februari. Ze zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool, een koolsoort die tot wel een meter hoog kan worden. De kleine kooltjes die in de okselholten groeien, zijn de eetbare spruitjes.
De toekomst van biodynamische landbouw ligt in handen van de jonge generatie. Studenten van Warmonderhof, opleiding voor biodynamische landbouw in Dronten, weten dat als geen ander. Op Warmonderhof leren ze alle aspecten van biodynamisch boeren en bedrijfsvoeren, en wonen ze het hele jaar op de boerderij, waardoor theorie direct in praktijk kan worden gebracht. Wat bracht deze jonge mensen ertoe om voor dit vakgebied te kiezen en deze opleiding te volgen? En hoe zien zij hun toekomst en de toekomst van de landbouw voor zich?
Varkens in Nood publiceerde onlangs deze lijst met supermarkten die 'krulstaartvriendelijk' met vleesvarkens omgaan. Odin komt als 100% krulstaartvriendelijk uit de bus tegenover grote supermarkten die ruim onder de 5% scoren en Lidl en Aldi zelfs 0%.
Herfst! Daar horen pompoenen bij. In de winkels zie je steeds meer soorten. Maar welke moet je nou kiezen? We zetten de 4 lekkerste pompoenen op een rijtje.
Het was een druk bezochte bijeenkomst op 23 oktober in het Beauforthuis in Austerlitz, met meer dan 120 tuinders, veredelaars, Odin leden en organisaties als Oxfam Novib en Triodos. Odin presenteerde zijn plannen voor een onafhankelijke keten voor een biologische zaadvaste veredeling zonder patenten.
De nieuwe biologische winkel aan de Bankastraat 16 nodigt klanten, buren, ondernemers en andere geïnteresseerden van harte uit om nader kennis te komen maken. De winkel, op de plek waar voorheen natuurvoedingswinkel De Kruidentuin zat, was onlangs al stilletjes van start gegaan, maar viert de opening pas echt op 30 oktober.
Odin is genomineerd voor de Sustainable Retailer of the Year Award. Hoofdsponsor ABNAMRO interviewde Odin directeur Merle Koomans van den Dries.
Bij Odin staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom is onze grootste prioriteit dat al onze producten 100% biologisch zijn en het liefst biodynamisch.
In de herfst valt er een heleboel lekkers te oogsten en van die producten willen we natuurlijk het liefst optimaal genieten en gebruik maken. Fermenteren is een techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt om voedsel te transformeren en te conserveren.
Stadsboerderij Almere is op dit moment druk op zoek naar mensen die financieel bij willen dragen aan de aankoop van nieuwe landbouwgronden voor de biodynamische boerderij.
We hebben goed nieuws! Het heeft langer geduurd dan we vooraf hadden gehoopt, maar we zijn nu toch echt bijna zover om de deuren van onze 38e Odin winkel te openen aan de Bankastraat 18 in Den Haag.
Bij Odin leven we niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van ons allemaal. Een van onze idealen is: ‘Gezond en eerlijk eten voor iedereen. Nu en in de toekomst’. Wij zijn benieuwd hoe kinderen van nu hierover denken. Zij zijn immers de toekomst. In het Odin foodcafé in Almere sprak ik met Nova, Ruben, Amy en Colin en vroeg ze naar hun kijk op de wereld.
Van 30 september tot en met 13 oktober vieren we de biodynamische landbouw met de Demeterweken.
Je winkelmand is leeg.