Op zaterdag 29 maart opent de derde biologische winkel van coöperatie Odin in Den Haag, aan de Fahrenheitstraat 656.
Velden met bloeiende boekweit die zoemden met insecten maakten eeuwenlang deel uit van het Brabantse landschap. Maar nu komt bijna alle boekweit uit Binnen Mongolië en legt het 24.000 km af om hier te komen. Odin-boerderij De Beersche Hoeve helpt om boekweit weer terug te brengen in Brabant.
Odin ondersteunt dit mooie initiatief. Onder andere met 25% korting op biologische producten, door workshops van onze Odin-imker op scholen die de challenge winnen en met drie recepten voor poké bowls van onze chefkok Janneke, die tijdens het lesprogramma worden gebruikt.
Lara van Velsen is student ‘business administration’. Wij vroegen haar (en anderen) naar wat eten met aandacht voor hen betekent.
Al jaren houdt een biologische tuinderij in Brabant honingbijen van de Odin-imkerij. Opvallend is dat de bijen zich op deze locatie de afgelopen jaren moeizaam ontwikkelen en er bovengemiddeld veel volken sterven zonder duidelijke oorzaak.
Er wordt nu geëxperimenteerd met vaccins voor vogelgriep. Deze experimenten vinden niet plaats bij onze pluimveehouders en deze vaccins worden niet toegepast op onze kippen of andere biologische of biodynamische kippen.
Kleur, geur, textuur, wel of geen honger; allemaal lichamelijke waarnemingen die vanaf jonge leeftijd bepalen wat we wel of niet in ons mond stoppen. We hebben ze niet voor niets zou je zeggen, maar gebruiken we deze lichamelijke sensaties wel genoeg? Wij zijn benieuwd wat er gebeurt als we mindful eten en écht luisteren naar de signalen van lichaam, hoofd en hart. We vroegen een aantal mensen naar wat eten met aandacht voor hen betekent.
Dit boekje staat vol heerlijke, kleurrijke voorjaarsrecepten.
23 Voedselbanken in Nederland kregen onlangs in totaal €17.680 van lokale Odin-winkels voor biologische en verse producten voor hun klanten. Het bedrag was tijdens de feestdagen gedoneerd door klanten van biologische coöperatie Odin, voor voedselbanken in de buurt van hun winkel.
Bijen halen normaal gesproken zelf nectar (voor energie) en pollen (voor eiwitten) uit bloemen. In een periode met weinig bloeiende bloemen, droogte of regen, kan het nodig zijn om de bijen extra voeding te geven. Om de bijen hierin te voorzien ging de Odin-imkerij, na het bezoek aan biodynamische imker Robert Friedrich in Duitsland, aan de slag met zijn speciale recept.
Bananen zijn het meest verhandelde fruit ter wereld en voor duizenden boeren vormen ze een essentiële bron van inkomsten. Voor veel bananen wordt niet eerlijk betaald. Daarnaast gaat de bananenteelt gepaard met nieuwe sociale- en ecologische uitdagingen, onder andere door klimaatverandering.
Bijna alle boekweit komt uit Binnen Mongolië en legt 24.000 km af om hier te komen. Odin steunde de afgelopen jaren al kleine boekweitprojecten in Groningen en Beieren. Maar nu helpt de Odin-boerderij De Beersche Hoeve mee om boekweit op grotere schaal terug te brengen.
Van 5 t/m 8 februari vond de jaarlijkse conferentie voor biodynamische landbouw plaats in het Goetheanum in Dornach, Zwitserland. Bas bezocht de conferentie namens de Odin-imkerij, samen met Luc Schoonen van Odin-boerderij De Beersche Hoeve en Theo Boon, ontwikkelmanager van Odin voor zaadvaste rassen.
Biodynamische landbouw gaat verder dan biologisch en daarom hebben we bij Odin graag biodynamische producten. Maar is biodynamische landbouw nu echt beter?
De Lankerenhof, onze leverancier van biologische eieren onder de naam ‘Bleieren’, stopt ermee. De eigenaren Marianne en Chris Borren gaan met pensioen. Daarom krijgen we onze biologische eieren voortaan van de bijzondere boerderij ’t Paradijs in Barneveld.
De avonden, die speciaal georganiseerd zijn voor imkers op biodynamische bedrijven, waren een groot succes. Ze stonden bol van de vragen uit de zaal en interactieve discussies, wat elke avond uniek maakte.
Van 24 februari t/m 2 maart weer een bijzondere actie met zaadvaste ongewassen Rodelika-wortels! Dit keer van biodynamische boerderij GAOS.
De eiwittransitie. Meer plantaardige eiwitten in ons dieet en een stuk minder dierlijke. Een belangrijke stap op de weg naar minder CO2-uitstoot, een gezondere bodem en meer ruimte voor dier en mens. Maar als je minder vlees en zuivel eet, waar haal je dan je eiwitten vandaan? Uit welke groenten kan je nou eigenlijk de meeste eiwitten halen?
Altijd al zo'n mooie sweater willen hebben met een zaadvaste wortel, een actievoerende tomaat of de verbindende bij?
Je winkelmand is leeg.