Biologisch pionier sinds 1979, dat is Lebensbaum. Het Duitse merk is in eigen land al jaren marktleider op het gebied van onder andere koffie, thee, kruiden en specerijen. Groothandel Odin biedt al koffie en thee en vanaf november 2020 zijn ook de biologische en biodynamische kruiden en specerijen van Lebensbaum in de schappen te vinden. We spraken met Ramiz Pasiov, export manager bij Lebensbaum.
Aan de wieg van Lebensbaum staat de Duitser Ulrich Walter. De van oorsprong sociaal medewerker nam in 1979 in een opwelling zijn favoriete biologische winkel over nadat deze op het punt stond om gesloten te worden. Naarmate de winkel en zijn klantenkring groeide, merkte Ulrich dat biologische koffie, thee en kruiden nergens verkrijgbaar waren. Ulrich nam het heft in eigen handen en ging op zoek naar een leverancier. Uiteindelijk kwam hij uit in de Egyptische woestijn, waar de familie Abouleish biologische kruiden verbouwt en in de markt zet onder het merk Sekem. Ook voor een deel van de kruidenthee van Lebensbaum vormen de biologische kruiden uit Egypte de basis.
Er is enorm veel aandacht voor kwaliteit bij Lebensbaum. Ramiz: “We hebben tijdens het volledige productieproces contact met onze partners, zoals Sekem. We plannen bijvoorbeeld al een jaar van te voren welk kruid we wanneer willen hebben, we krijgen updates van hoe het er met de planten voorstaat en we weten precies wat er op welke manier wordt gebruikt. Zo garanderen we dat we een product hebben van de hoogste kwaliteit, met eerlijke zakenrelaties en een zo laag mogelijke impact op het milieu.”
“Een product van de hoogste kwaliteit, met eerlijke zakenrelaties en een zo laag mogelijke impact op het milieu.”
De 39 nieuwe keukenkruiden en specerijen van Lebensbaum hebben een verpakking die daarnaast bijna volledig recyclebaar is. De folie van het zakje is gemaakt van polypropyleen en polyethyleen, twee plasticsoorten die goed te recyclen zijn en geen weekmakers of andere toevoegingen bevatten. En ook de roestvrij stalen clip die er nu nog op zit, wordt binnen afzienbare tijd vervangen waardoor de verpakking nog makkelijker te recyclen is.
Minstens zo belangrijk als de goede kwaliteit is dat de ingrediënten allemaal een eerlijke herkomst hebben, aldus Ramiz. “We investeren in de relaties met onze partners. We geven daarbij de voorkeur aan het samenwerken met leveranciers zoals Sekem die gecertificeerd zijn met keurmerken die stuk voor stuk verder gaan dan de Europese bio regelgeving: het biodynamische keurmerk Demeter en de Duitse biologische keurmerken Naturland en Bioland. We zijn altijd op zoek naar de pure, natuurlijke smaak en die vind je alleen in producten met een goede basis.”
Lebensbaum zorgt ook dat hun eigen groene basis goed is. Zo is hun productieproces volledig CO2-neutraal is, hebben ze een zeer actief duurzaamheidsprogramma en voeren ze sociaal-faire aspecten door in de hele keten. Want lekkere producten smaken extra goed als ze eerlijk geproduceerd zijn!
Ramiz werkt sinds 2016 bij Lebensbaum als Export Manager. “Het is ontzettend motiverend om een duurzame producent als Lebensbaum te vertegenwoordigen. Daarnaast hou ik van de zakelijke relaties op de biologische markt.” Zijn favoriete specerij? “Gember! Het houdt je gezond.”
Beeld: Lebensbaum