Een van onze vaste Odin's telers voor bloemkool is Nieuweboer uit Pietersbierum, een dorpje in de provincie Friesland. Hier runnen Kees en Loes Nieuweboer al zo’n 15 jaar aan de Sedyk hun akkerbouwbedrijf.
Afgelopen week was het perfecte moment om deze ‘flowerpowers’ te oogsten: onbespoten en van erg mooie kwaliteit. We spraken met Loes over hun bloemkool.
Twee weken geleden was het nog moeilijk om aan bloemkolen te komen, en hielpen onze biologische telers uit Frankrijk ons aan bloemkolen. Op de boerderij van Nieuweboer waren de bloemkolen nog niet klaar om geoogst te worden. Door het verschil in temperatuur tussen dag en nacht, raakten de bloemkolen in de war. Ze maakte weinig kool aan en juist erg veel blad met als resultaat dat de kroppen klein zouden zijn uitvallen.
De oplossing op zo’n moment? De natuur de tijd geven en een paar weekjes wachten tot de bloemkolen zich weten te herstellen en groot genoeg zijn om geoogst te worden. Loes: "Nu gaat het los, en hebben we in 1 x erg veel bloemkolen!"
Loes: "Het verbouwen van bloemkool is vrij arbeidsintensief. We doen alles met de hand, ook de oogst. Daar gaan we trouwens nog mee door tot in december. Het is een groente die je in veel gerechten kunt verwerken. Hoewel de klassieke bloemkool met kaassaus nog veel op tafel komt, winnen andere recepten aan terrein. Doordat ‘rijst’ van bloemkool tegenwoordig populair is, stijgt de vraag en dat is mooi.”
Bloemkoolteelt in Nederland gaat terug tot de 16e eeuw. Bloemkool behoort tot de koolsoorten en is in Nederland al jaren een van de meest gegeten groentesoorten. Naast witte bloemkool, bestaat er ook groene, oranje en paarse bloemkool.
Zoals Loes al vertelde, koken steeds meer mensen in plaats van met echte rijst met groente’rijst’. Bloemkool is hiervoor erg geschikt, net als wortel, bietjes, zoete aardappel en venkel. Benieuwd hoe je dit klaarmaakt? Check ons recept voor bloemkoolrijst.
Meer lezen over onze teler Nieuweboer? In dit artikel legt hij uit wat biologische voeding duurder maakt.