Met een succesvol opleidingsprogramma, een winkel én een lunchcafé is bakkerij Driekant sinds 1996 een gevestigde naam in Zutphen. De bakkerij verkoopt haar producten inmiddels door het hele land vanaf begin december zijn er ook bij Odin diverse biologische banketproducten van Driekant te vinden.
Bij Driekant zijn er wellicht wat meer mensen aan het werk in de winkel en in de bakkerij dan je zou verwachten. Naast bakkers en vaste medewerkers lopen er namelijk ook een heleboel leerlingen in opleiding rond. Henk Smit, zelfstandig ondernemer, richtte het bedrijf in 1996 op. Zijn intentie was om een plek te creëren waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring en kennis op konden doen. Bijna 25 jaar later staat de 2e generatie, zijn zoons Marijn en Piet Smit, aan het roer. De progressieve visie van Driekant is nog altijd hetzelfde en wordt met succes in de praktijk gebracht.
“Korte lijnen en alles vers, dat is waar Driekant in gelooft.”
Marijn: “Vanuit Driekant hebben we het Leer Garantie Plan opgericht. Deze organisatie wordt deels gefinancierd vanuit de omzet van Driekant, maar het overgrote deel komt van betrokken bedrijven en particulieren. Samen zorgen we ervoor dat er jaarlijks 40 opleidingsplekken beschikbaar zijn bij ons in de bakkerij en in de winkel. De leerlingen die meedoen worden zo’n 9 maanden lang door de vaste bakkers en medewerkers dagelijks begeleid. Naast dat zij werkervaring opdoen in het bedrijf, is er ook volop aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en worden ze voorbereid op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt.”
Waar het meeste brood en banket tegenwoordig in fabrieken wordt gebakken, gaat dat bij Driekant nog op de ouderwetse manier. In hun grote ovens in de bakkerij wordt dagelijks alles vers gebakken. Voor de leerlingen betekent dat veel afwisseling: terwijl ze de ene dag brood kneden, staan ze de volgende dag koekjes te maken of helpen ze mee op de inpakafdeling. Marijn: “Die afwisseling is natuurlijk heel fijn voor mensen die het liefst elke dag wat anders doen, maar zo kan iedereen ook ontdekken waar ze goed in zijn en waarvoor ze hun bed uit willen komen. Het is voor elk mens belangrijk om werk te hebben, je merkt dat het wonderen doet voor de eigenwaarde van onze (oud-) medewerkers. Je hoort er dan echt bij.”
Naast dat Driekant op sociaal vlak erg vooruitstrevend is, zijn ze dat ook in de producten waarmee ze werken. Zo zijn al de ingrediënten voor hun brood, banket, hartig gebak en overige producten volledig biologisch. Daarnaast gebruiken ze zoveel mogelijk ingrediënten met een regionale herkomst. Korte lijnen en alles vers, dat is waar Driekant in gelooft.
De biologische producten vallen in de smaak: in 2019 werden bijvoorbeeld de roomboter-amandelspeculaasjes van Driekant uitgeroepen tot beste speculaas van Gelderland! Ben je benieuwd naar de speculaas en andere versgebakken producten van Driekant? Vanaf begin december vind je ze in de schappen van de Odin winkels en online via Odin.nl.