Heb je wel eens gehoord van groenbemesters? Misschien niet. Toch spelen ze een belangrijke rol in de biologische en biodynamische landbouw.
Groenbemesters zijn planten die worden ingezaaid wanneer het land braak ligt, bijvoorbeeld in de periode na de oogst. Voordat in het voorjaar de productiegewassen worden ingezaaid worden ze ondergeploegd. Groenbemesters brengen voedingsstoffen in de bodem, zodat de akker het volgende jaar weer voldoende oogst kan opbrengen. Gineke de Graaf van Odin boerderij De Beersche Hoeve vertelt er meer over.
”Sommige gewassen oogsten we al in de zomer, dus het land ligt dan al vroeg braak. Afgelopen zomer hebben we na die oogsten het land ingezaaid met een groenbemester-mengsel van raaigras, perzische klaver en incarnaatklaver. We konden daarvan in oktober nog een snede oogsten als voer voor de bio-geiten van de buurman. Wanneer we oogsten in het najaar zaaien we daarna groenbemesters als rogge en wintergerst. Groenbemesters groeien natuurlijk maar weinig in de winter. Ze worden misschien enkelhoog. De rogge of de wintergerst krijgen bijvoorbeeld ook geen aren.” De aren zijn de pluimen waarin zich de graankorrels bevinden.
Onze vrijwilliger, Willem Bonger, zaait graag met de hand
“In het voorjaar ploegen we de groenbemesters dan onder. Hierdoor wordt er organische stof in de bodem ingebracht, wat goed is voor het bodemleven. De klaver brengt stikstof in de bodem, wat een belangrijke voedingsstof is voor veel gewassen. Verder zorgen groenbemesters ervoor dat de bodem gedurende de winter minder uitspoelt en dat onkruid minder kans krijgt. Ook zorgen diep wortelende groenbemesters, zoals rode klaver en granen, voor een goede structuur van de bodem. Wat wij ook belangrijk vinden is dat het land er in de winter niet kaal en zwart bijligt, maar bedekt is. Dat het een ‘huid’ heeft en mooi de winter ingaat.”
“Meestal zijn het loonwerkers die de groenbemesters machinaal inzaaien. Maar onze vrijwilliger, Willem Bonger, doet het graag met de hand. Een prachtig gezicht. Hij doet het ieder jaar! Na het zaaien wordt het zaad met een eg in de grond gewerkt.”