Rood, wit, alcoholvrij, mousserend, met óf zonder toegevoegd sulfiet, vegan… Bij Odin vind je een ruim assortiment wijnen, allen natuurlijk biologisch of zelfs biodynamisch. Zo net voor de feestdagen staat het uitzoeken van een lekkere, bijpassende wijn voor het kerstdiner bij velen op het lijstje. We zetten daarom graag een aantal prijswinnende pareltjes voor je op een rijtje.
De Lunaria-wijnen zijn mooie zuivere wijnen met elk een eigen verhaal. Ze worden gemaakt door Cantina Orsogna, een coöperatie in de Italiaanse Abruzzen waar veel kleinschalige en lokale biodynamische boeren bij zijn aangesloten. Alle wijnen van Lunaria komen uit het gebied dat 15 km van de Adriatische kust ligt en de wijngaarden liggen gemiddeld tussen de 300 en 450 meter hoogte.
Dat dit resulteert in heerlijke wijnen is duidelijk: een groot deel van het assortiment valt in de prijzen. Afgelopen jaar is bijvoorbeeld de Lunaria Civitas Pecorino 2019 benoemd tot winnaar van de International Challenge Gilbert & Gaillard. Deze vegan witte wijn ruikt naar wild fruit en witte bloem en is door zijn milde smaken goed te combineren met vis, wit vlees en medium gerijpte kazen. Ook de Lunaria Coste di Moro Montepulciano Abruzzo 2012 is in de prijzen gevallen bij onder meer de Sommelier Wine Awards. Met zijn intense smaken, zachte tannines en de geur van rood fruit en amandelen is deze vegan rode wijn heerlijk bij gegrild vlees en pasta.
Ben je voor de koude avonden op zoek naar een goede wijn die uitstekend past bij kaasfondue of een verwarmende stoofschotel? Dan is de Merlot van het Franse wijnhuis La Marouette een echte aanrader. Deze biologische rode wijn is gemaakt van 100% Merlot-druiven uit het zuiden van Frankrijk tussen Carcassonne en Nîmes. Mede door zijn volle en ronde smaak en zijn lange prettige afdronk is deze wijn in 2019 bekroond met een zilveren medaille in de Challenge Millesime BIO. Een verrassing is dat niet, aangezien wijnboer Jacques Frelin al vele jaren actief is in de biologische wijnbouw en zelfs heeft meegeschreven aan de huidige Europese wetgeving voor biologische wijnbouw. Jaren van ervaring werpen zijn vruchten af!
Het bekende Spaanse wijngoed Dominio de Punctum valt ook regelmatig in de prijzen. Het jonge wijnhuis is opgericht in 2005 en is gevestigd in het plaatsje Las Pedroneras in La Mancha, de grootste wijnproducerende regio van Spanje. Hun biologische Pablo Claro-wijn Sparkling is bijvoorbeeld geliefd om zijn droge smaak en past erg goed bij wit vlees of als aperitief. Ook kun je de Temperanillo rode wijn (in 2017 bekroond met een zilveren medaille door Mundus Vini) goed gebruiken voor de cranberrycompote bij de gevulde vegan rollade. Leuk als hoofdgerecht met kerst!
Als laatste zetten wij de prijswinnende biodynamische wijnen van het Duitse wijnhuis Gustavshof nog even in het zonnetje. In de Riesling-regio ligt de focus van dit wijnhuis sinds 2012 op het gebruik van plantaardige bemesting en paardenmest, en het ontwikkelen van druivensoorten die het milieu zo min mogelijk belasten. Ook experimenteren ze met verschillende ondergronden om te kijken hoe deze omstandigheden zich vertalen naar de smaak van de wijn. En met succes: in 2019 is de Riesling Trocken ‘Vom Berg’ 2018 benoemd tot Beste Witte Wijn Supermarkt t/m 10 euro en in 2020 ging deze eer naar de Grauburgunder 2019. Beide wijnen zijn overigens bekroond met een 9 door De Grote Hamersma, eveneens als de Dornfelder uit 2017.