In het Limburgse plaatsje Neer vind je dé pioniers van de zoete bataat-teelt. Biologische tuinderij “De Waog” is de eerste in Noord-Europa die de exotische zoete aardappel teelde.
Na jarenlang experimenteren met verschillende rassen, een hoop uitdagingen én oplossingen startten zij in 2014 met de eerste commerciële teelt van biologische zoete aardappel. Een geweldige oplossing als we af willen van import uit verre landen. Teler Joep van de Bool van “de Waog” vertelt ons er meer over.
"De zoete aardappel verkochten wij al zo’n 25 jaar in onze boerderijwinkel. De verkoop ging in al die jaren niet zo hard. We verkochten gemiddeld een kistje per drie weken. In de winter van 2013 merkten we ineens een stijging van de verkoop en verkochten we drie kisten per week." Dat bracht Joep op een regenachtige zondagmiddag aan het googelen. "Ik zag dat zoete aardappelen ook in Canada geteeld werd, dus dacht: dat moet hier ook kunnen."
Een zoete aardappel komt oorspronkelijk uit het tropische Zuid-Amerika.
”De klimaatverandering speelt een belangrijke rol bij het telen van de zoete bataat. Pakweg 20 jaar geleden zou het niet mogelijk zijn geweest dit exotische product in Nederland te telen. Doordat het steeds warmer is geworden, groeit de bataat hier inmiddels goed.”
“Dit voorjaar is het echter relatief koud geweest in vergelijking met andere jaren. Wij wijden dit aan de coronacrisis. Vervuiling in de lucht werkt als een deken van wolken. Deze wolken houden de warmte vast en hierdoor is het warmer op het land. Doordat er nu bijvoorbeeld minder wordt gevlogen, is de lucht schoner en daardoor helderder en kouder. Het resultaat was dan ook dat alle bataat telers in noordwest Europa lagere opbrengsten hadden dan in voorgaande jaren."
“Wij telen verschillende rassen zoete bataat, van de wit vlezige Bonita tot de oranje zeer zoete Burgundy en de diep paarse Sakura. Het hoofdras die wij verbouwen is de Bellevue. Deze Noord-Europees geteelde zoete aardappel heeft een mooie vorm en zorgt voor een egale sortering. Hij heeft een sterke schil en doet het heel goed in de biologische landbouw. Bataat is gewoon een erg sterk gewas. Zo zul je niet zo snel rupsen vinden op het blad. Wel heeft het soms last van plagen zoals ritnaalden die gangetjes vreten in de knollen. Een enkel gaatje moet geen probleem hoeven zijn, maar degene die wat te zeer zijn aangetast worden eruit gesorteerd. Hiermee zijn we op dit moment bezig om ook deze knollen te kunnen gaan gebruiken zodat deze niet weggegooid worden. De bataat is niet veel eisend qua voedingstoffen, we hoeven weinig stikstof in de vorm van mest toe te voegen op het land. Hij groeit gewoon heel erg makkelijk en het is fijn om de natuur zo zijn werk te laten doen."
"Tegen de wereldmarktprijs kunnen we niet concurreren. Doordat de personeelskosten hier veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld Egypte, moesten we zoeken naar andere oplossingen om de kosten laag te houden. Zo hebben we er voor gekozen om machinaal te oogsten. Dit heeft niet in de eerste plaats onze voorkeur omdat het sneller voor beschadigingen zorgt. Gelukkig is het maar minimaal. Wat ik het belangrijkste vindt is dat consumenten het gaan waarderen als een echt Nederlands lokaal product.”
Joep, je neemt komend voorjaar het bedrijf over van je ouders.
“De uitdagingen en het altijd moeten zoeken naar oplossingen. En soms zie je dat beter niks kunt doen en dat de natuur zichzelf herstelt.”