Een positieve impact maken voor mens, dier en milieu: met die instelling staat Charlotte Zum Vörde Sive Vörding sinds 2012 aan het roer van Charly’s All Is Fair. Het Nederlandse bedrijf produceert veganistische kazen, ook te vinden in het koelschap van Odin. We spraken met Charlotte over hoe het allemaal begon.
Als cateraar verzorgde Charlotte in 2012 nog voornamelijk verjaardagstaarten en gebak voor mensen die vanwege een allergie een gluten- of melkvrij dieet moesten volgen. “Daarbij kreeg ik regelmatig te horen dat men wel plantaardig wilde eten vanwege de positieve impact op het milieu, maar dat ze kaas toch echt niet konden laten liggen. Daarom ben ik gaan experimenteren in de keuken en ontstonden de eerste vegan kaasjes van Charly’s in 2015.”
De kaasjes maakt Charlotte van cashewnoten, die nadat ze geweekt en vermalen zijn een romige structuur krijgen. “Toen ik begon gebruikte ik cashewnoten die uit Vietnam kwamen. Achteraf gezien totaal niet duurzaam, maar dat leerde ik gaandeweg toen ik mij meer begon te verdiepen in de markt. Inmiddels gebruiken we baby bits van biologische en fair trade cashews uit Burkina Faso. Dit zijn de kleinste stukjes die overblijven bij productie en boeren normaal gesproken niet kunnen verkopen. Voor ons is het echter een ideaal product om te gebruiken en we betalen er natuurlijk een eerlijke prijs voor.”
Niet alleen het hoofdingrediënt is duurzaam, ook in de rest van de productieketen proberen ze de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. “We zijn er trots op dat we onze verpakkingen gaan vernieuwen. Zo worden in 2021 al onze kazen in glas verpakt, in plaats van in plastic. Ook hebben we ervoor kunnen zorgen dat alle kazen vanaf 2021 in Nederland geproduceerd worden.”
“Goed voor het milieu en voor de mens, maar bovenal erg lekker.”
Nadenken over de toekomst doet Charlotte zeker: “Het zou geweldig zijn als onze plantaardige kazen door een groter publiek gevonden zouden worden. En dat ook de mensen die niet bewust plantaardig eten voor de Charly’s kiezen. Want ons product is natuurlijk goed voor het milieu en de mens, maar moet bovenal lekker zijn.” En een bijkomend voordeel: doordat de kaas van cashewnoten is gemaakt en geen zuivel bevat kunnen ook zwangere vrouwen gewoon lekker kaasjes blijven eten zonder erbij na te denken. Ook zijn de producten vrij van gluten, lactose, soja en suiker.
De 2 smaken plantaardige roomkaas die bij Odin te koop zijn, doen het erg goed op een borrelplankje, maar zijn ook voor warme gerechten te gebruiken. Bijvoorbeeld door de pasta of bij wat gegrilde groenten. De Karmasan, plantaardige vervanger voor Parmezaanse kaas, is natuurlijk heerlijk over de pizza of pasta, maar is ook een goede basis voor zelfgemaakte pesto.