De pluimveehouders die onze biodynamische eieren leveren hebben de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in milieumaatregelen en dierenwelzijn van zowel kuikens, kippen als hanen. Dat deze grote investeringen leiden tot een kostenverhoging is dan ook begrijpelijk.
Op biodynamische pluimveehouderijen wordt al veel aan dierenwelzijn en duurzaamheid gedaan. De kippen hebben in de stal en buiten veel ruimte. Er wordt weinig mest uitgebracht over het land, waardoor wilde planten en insecten een kans krijgen. Hanenkuikens mogen blijven leven. Wanneer ze volwassen zijn worden ze geslacht en als mals hanenvlees verkocht. Een aantal hanen komt tussen de kippen terecht waar ze voor rust zorgen in de groep. Het voer van de kippen bestaat voor minimaal 50 % uit biodynamisch voer en de rest is biologisch. De investeringen van onze pluimveehouders leiden echter tot nog meer verbeteringen.
Na ongeveer 2 jaar eieren leggen gaan de kippen naar de slacht om verwerkt te worden tot biodynamische soepkip. Voor het transport naar de slachterij worden de kippen gevangen. Dit gebeurde voorheen nog op de traditionele manier: 5 kippen werden tegelijk bij de poten gepakt en omgekeerd in een krat gedaan. Dit zorgde voor stress en soms voor gebroken poten, wat een doorn in het oog van de pluimveehouders was. Samen met dierenwelziinsorganisatie Eyes on Animals is een Zweedse methode overgenomen, waarbij de kippen per 2 rechtop opgetild en in de krat geladen worden. Zo ervaren de kippen nauwelijks stress en worden gebroken poten voorkomen. Het laden kost hierdoor wel meer tijd.
De kippen die de Odin eieren leggen zijn vanaf nu voor 100% afkomstig van biologische ouders. Voorheen waren de kuikens vaak afkomstig van niet-biologische ouders. Nu zorgen we dat de ouders ook onder biologische omstandigheden gehouden en gevoerd worden.
Een bijkomend voordeel van een kip met biologische ouders is dat het vaak een robuustere kip is. Ze hebben meer weerstand tegen invloeden van buitenaf en kunnen ook iets beter ruwvoer verwerken. Dit ruwvoer kunnen de pluimveehouders weer makkelijker regionaal verbouwen, waardoor ze minder voer hoeven te importeren vanuit verre bestemmingen. Daarom verhogen de pluimveehouders het aandeel regionaal voer ook steeds verder.
Het transport van de eieren naar de groothandel en winkels gebeurd in kratten. Waar dit voorheen nog grote bakken waren, zijn dit nu inklapbare kratten. Deze kratten kunnen wanneer ze leeg zijn ingeklapt worden waardoor er 6 keer zoveel kratten in een auto passen. Op die manier wordt het aantal transporten van kratten gereduceerd, wat beter is voor het milieu.
Onze Demeter-pluimveehouders blijven investeren in het welzijn van de kippen en in maatregelen om de impact op het milieu verder te verlagen. Met deze maatregelen zijn wij en de pluimveehouders ervan overtuigd dat we samen op de goede weg zijn.