Iets ten zuiden van de stad Rome vind je het biodynamische familiebedrijf Ceglia. Al jaren is het bedrijf voor ons de belangrijke teler van kiwi’s die je onder de merknaam AngelKiwi in de winkel vindt. Ook komen hier de voor velen bekende dubbele kiwi’s vandaan.
“Dit moet beter kunnen!”
Sinds 1957, toen de boerderij van de opa van Carlos werd, bracht Carlos regelmatig een bezoek aan de boerderij. Carlo; “Ik heb mooie herinnering aan de tijd dat ik in Rome opgroeide en regelmatig in de weekenden de boerderij van mijn opa bezocht. In die tijd werden er alleen druiven geteeld. Dat ging steeds moeizamer. Om mee te kunnen gaan in de markt was het noodzakelijk om steeds nieuwe technieken toe te passen. De wijngaard had te kampen met ziekten, welke toen nog niet biologisch werden bestreden. Dit begon te wringen tot het moment dat mijn moeder dacht: ‘dit moet beter kunnen’. In de jaren tachtig overleed mijn opa. Mijn moeder Angelina en haar Nederlandse man Hein namen het bedrijf over. Ze wilden veel meer in balans met de natuur werken en besloten de boerderij om te turnen tot een biodynamische boerderij. Het roer ging om.”
Stap voor stap is het bedrijf 100% biodynamisch geworden. Het perceel druiven is flink ingekrimpt en er in plaats daarvan staan er kiwi- en olijfbomen. Na het overlijden van Hein, in 2011, samen met zijn vrouw en zijn moeder Angelina de boerderij runt, hebben ze een groene oase weten te creëren. Carlos, Lucia en Angelina doen samen met één medewerker al het werk zelf.
“dubbele of zelfs driedubbele kiwi’s zijn in de natuur heel normaal”
De kiwi’s zijn nu de voornaamste bron van inkomsten. De 2e helft van november worden nieuwe kiwi’s geoogst. Ze gaan dan de koelcel in, waar de allerlaatste juni wordt verkocht. Carlos: “We hebben één soort die in vier verschillende maten aan de boom groeit. De ‘normale’ grootte, kiwi’s die per twee of drie aan elkaar groeien en hele kleintjes. De dubbele of zelfs driedubbele kiwi’s zijn in de natuur heel normaal. Vroeger werden deze, in de ogen van de consument, ’misvormde’ kiwi’s gebruikt voor de industrie om bijvoorbeeld sap van te maken. De allerkleinste kiwi belanden lokaal in jams en marmelades. Dit betekent een veel lagere prijs voor deze prima vruchten.” Zonde vonden we bij Odin. Ruim 10 jaar geleden zijn we daarom begonnen om ook de dubbele kiwi’s aan te bieden. In eerste instantie verpakten we ze in onze fruit- en groenteabonnementen. Tegenwoordig verkopen we ze in onze winkels. Carlos: ”Het is leuk om te zien dat de consument van Odin hiervoor openstaat en dit soort ’andere’ producten weet te waarderen op smaak en kwaliteit” aldus Carlos.
Carlos: ”In de wijngaard staan de Italiaanse witte Trebbiano en Malvasia druiven. Hier maken we nu sappen van. In de toekomst hopen we er natuurwijn van te maken. Een bevriende wijnmaker is daar nu al wel mee aan het experimenteren en dat ziet er al veelbelovend uit. Na de oogst in september gaan we hier mee verder. Wie weet brengen we nog eens natuurwijn commercieel op de markt.”
Carlos: “Van de olijven maken we extra vergine olijfolie. Dit gebeurt in oktober, wanneer we de olijven met de hand oogsten. Gezien de geringe opbrengst in de hoeveelheid alleen geschikt voor de lokale Italiaanse markt. Dit hopen we in de toekomst wel uit te breiden zodat we deze kunnen exporteren.”
Sinds 2018 staan hebben ze ook bijen op het land. Niet voor de honing, maar voor de bijen zelf. Het bijzondere wil dat Lucia zelf de bijen verzorgd. Om de bijen het naar de zin te maken hebben ze hun bloemperk flink uitgebreid. Ze hebben 15 soorten planten en kruiden specifiek voor de bijen erbij geplant. Ook tussen de kiwibomen. Zo maken ze het de bijen extra makkelijk de kiwiboom te bestuiven. Carlos grapt: “Voor de biodiversiteit hebben we ook nog wat kippen, een hond en een kat”.