Op biologische boerderij De Groote Voort, waar de Remeker-kaas vandaan komt, hebben de koeien hoorns. Dat klinkt heel normaal, maar bij de meeste koeien in Nederland worden de hoorns weggehaald. Waarom is dat?
Ze dragen die hoorns met trots, dat zie je
Er waarom mogen ze op De Groote Voort wel hun hoorns houden? Jan Dirk van de Voort vertelt over koeien die zichzelf mogen zijn.
“Wij hebben een ruime ronde potstal en dan kunnen koeien hun hoorns gewoon houden. Koeien worden van hun hoorns ontdaan puur zodat ze binnen het systeem passen. In dat systeem is niet al teveel ruimte, vooral in de winter wanneer de koeien op stal staan. Het is een kostprijsverhaal. Voor gehoornde koeien moet je ruimte maken, want ze kunnen makkelijk een andere koe beschadigen. En die extra ruimte maakte onze stal bijna 4 ton duurder. Die huisvestingskosten moeten we doorberekenen. Dat maakt dat onze melk 6,5 cent per liter duurder is.”
“Met het onthoornen neem je een stukje essentie van de koe weg. Het gebeurt bij de kalfjes wanneer ze een week of 3 zijn. Ze worden verdoofd door de veearts en dan worden de groeipuntjes gesmoord met een soort brander en dan groeien de hoorns niet meer. Los van wat je hiervan vindt, accepteer je dan ook dat pakweg 30% van die koeien later slechte klauwen heeft, met allerlei gezondheidsproblemen van dien.”
“Een hoorn is namelijk een depot van mineralen die je in dezelfde samenstelling vindt in de botten en de klauwen. Rond het kalveren haalt de koe mineralen uit haar hoorns voor het kalf. Ook wanneer er problemen zijn met de lactatie gebruikt ze haar hoorns om tekorten aan te vullen. Een koe zonder hoorns haalt die mineralen uit haar klauw. En als een koe dan een paar keer gekalfd heeft zie je dat ze allerlei klauwproblemen krijgt, die versterkt worden door foute voeding en stallen met betonnen vloeren.”
“Koeien met hoorns zijn trots. Dat zie je aan de manier waarop ze lopen. Ze zijn heel zelfverzekerd en relaxed. Maar ze kunnen hun hoorns wel gebruiken. Dus je bent gedwongen om ruimte voor ze te maken. En ik vind een gehoornde koe gewoon erg mooi."
“Daarnaast is het zo dat bij de melk van gehoornde koeien de vitaliteit beter is. Dat zie je aan de chroma’s. Chromafotografie is een methode waarmee je de vitaliteit kunt meten. Maar waar wij vooral baat bij hebben is dat deze melk een goede smaak en een betere vetzuursamenstelling heeft.”
Jan Dirk van de Voort - De Groote Voort
Al vanaf ongeveer 1650 wordt de grond van de boerderij beheerd door de familie Van de Voort. De grond ligt op de plek waar een weg de Lunterse Beek kruist. De familienaam ‘Van de Voort’ is daar ontstaan, omdat een ‘voort’ een doorwaadbare plaats in een beek is. Een van hun belangrijkste percelen heet De Remeker, waar de naam van hun kazen vandaan komt. Jan Dirk van de Voort is 62 jaar en runt de Groote Voort samen met zijn vrouw Irene en zoon Peter.