De Limburgse bierbrouwerij Gulpener heeft een nieuw biertje toegevoegd aan het assortiment van Odin. In samenwerking met een lokale boer presenteren ze Sterk Rogge, een heerlijke biologische tripel.
Gulpener doet het op het gebied van duurzaamheid al jaren goed. Sinds de jaren ’90 worden de grondstoffen voor het bier alleen nog bij lokale boeren ingekocht. ‘Gesleep’ met grondstoffen is immers onverantwoord, aldus de bierbrouwerij. Vandaag de dag worden de bieren gebrouwen met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen en hop uit eigen hoptuin. Met de vernieuwing van hun brouwhuis en de komst van speciale technieken is het tijd voor nieuwe samenwerkingen en nieuwe smaken uit het duurzaamste brouwhuis van Europa.
Een langgekoesterde wens van Gulpener gaat daarmee in vervulling: bier brouwen met oude en bijna vergeten Limburgse granen. De graansoort die goed is voor de allereerste samenwerking van Gulpener is namelijk rogge. Dit oergraan kwam oorspronkelijk veel voor in Limburg. Door de gunstige natuurlijke omstandigheden groeit het ook nu erg goed en is het bevorderend voor de biodiversiteit van de omgeving. In opdracht van Gulpener is de biologische boer Felix Huntjens aan de slag gegaan met het verbouwen van rogge.
Met de nieuwe technieken van Gulpener kan de rogge vervolgens verwerkt worden tot een nieuw biertje. En het resultaat mag er wezen: de biologische tripel Sterk Rogge is vol en fruitig van smaak, heeft een alcoholpercentage van 8,5% en bevat tonen van sinaasappelschil, kaneel en steranijs. Lekker bij boekweitpannenkoeken, een goed stuk Limburgse vlaai of kip aan het spit. En als kers op de taart (eh, bier) is Sterk Rogge uitgeroepen tot Bioproduct van 2021!
Ook zin in zo’n biologisch biertje? Je vindt Sterk Rogge in onze Odin winkels.