In de biodynamische appelboomgaard van Maatschap Twisk, hangt hij: de Pinova-appel. Door zijn lange steel, langwerpige vorm en roze blos valt hij op, bungelend in de wind. De Pinova komt oorspronkelijk uit Duitsland en is een kruising van Clivia en Golden Delicious. Dit maakt de Pinova lekker zoet en stevig.
Wij spreken met Maaike Bischot, bedrijfsleider fruitteelt Maatschap Twisk. Met veel liefde begeleidt zijalle medewerkers, seizoenarbeiders, stagiaires en studenten van de Warmonderhof in de boomgaard. Zelf studeerde ze in 2008 af aan de Warmonderhof en werkte daarna voor Wil Sturkenboom, de vorige eigenaar van de boomgaard. We hebben het over de biodynamische fruitteelt, de Pinova-appel en het samenwerken op Maatschap Twisk.
“Maatschap Twisk is een groot akkerbouwbedrijf met eigenaren Sjaak en Aga Twisk aan het hoofd. De fruitteelt vormt samen met de groenteteelt, het melkvee en de zoogkoeien-houderij een gemengd biodynamisch bedrijf.”
“Ons fruitteeltbedrijf is Demeter-gecertificeerd. Dit houdt in dat wij werken volgens de biodynamische landbouw-methode, die uitgaat van samenwerking met de aarde.”
“De basis is bij ons de bodem en die verzorgen wij met veel aandacht. Zo ligt er op ons land een composthoop, gemaakt van eigen stalmest. In de composthoop zitten ook de biodynamische compost preparaten. Hiervoor gebruiken we verschillende planten en kruiden zoals brandnetel, heermoes, duizendblad, eikenschors, kamille, valeriaan en paardenbloem. Valeriaan sap mengen we met water en dat gieten we over de composthoop. Valeriaan is een kruid dat heel rijk is aan fosfor. Elke plant heeft fosfor nodig om zonlicht en zonnewarmte op te vangen. Dit preparaat, valeriaan 507, vormt als het ware een warme deken. De preparaten begraven we in de winter en halen we in het voorjaar weer uit de grond. Dan zijn de preparaten klaar om in de composthoop te doen. De composthoop wordt vanuit de antroposofische visie gezien als een levend organisme, die door deze kruidenpreparaten als het ware ondersteund wordt in het verteringsproces.”
“In het najaar verdelen we de compost onder onze fruitbomen. In het voorjaar krijgen de bomen eigen drijfmest. De wormen vinden dat heerlijk en gaan er mee aan de slag. Het snoeihout dat op het land blijft liggen, stimuleert het bodemleven om daarmee aan de slag te gaan. Het zorgt ervoor dat het wordt verteerd en tot voeding voor de bomen wordt omgezet.”
Het resultaat van het levendige bodemleven en de gezonde voeding voor de boom is de vrucht: de Pinova-appel. “Wat deze appelboom bijzonder maakt is de wil tot bloemknopvorming. Overal waar je kijkt zie je in de lente bloemknoppen. In de winter snoeien we de bomen en is het een feest om naar al die dikke bloemknoppen te kijken!”
De essentie van Maatschap Twisk is voor Maaike helder: “De mensen op het bedrijf zijn heel belangrijk. Zij doen met plezier al het werk, van snoeien tot oogsten. We hebben naast ons vaste team, veel seizoen medewerkers. De seizoensmedewerkers hebben bij ons het bijzondere van een divers bedrijf waarin ze alle seizoenen mee maken. Onkruid wieden, groente oogsten appels plukken aardappels rooien en producten klaar maken voor de klanten. Ook is er altijd plek voor studenten, nationaal en internationaal. De studenten van MBO opleiding Warmonderhof komen hier elke middag praktijkervaring op doen van dat moment. Ze krijgen een snoeischaar in de hand en leren het eerste begin van een boom snoeien. Of, ze mogen op de trekker, het land op, dat vinden ze altijd prachtig.” Leren en werken gebeurt in de boomgaard, buiten in weer en wind.“