De Naoberhoeve in Echten (Drenthe) is een biodynamische zorgboerderij met akkerbouw, tuinbouw, bloemen voor thee en boeketten, 32 melkkoeien en een royale boerderijwinkel.
De koeien 'moeten' niet meer zoveel van mij
Toen Gerlof zeven jaar was, bleek hij voor 19 van de 20 soorten pollen en huisstoffen allergisch te zijn. “Hij kan geen boer worden,” zei de huisarts gekscherend tegen zijn moeder. Die opmerking staat Gerlof nog helder voor de geest. Misschien wel juist daarom begon hij na de middelbare school eerst met een hoveniersopleiding om vervolgens, via een omweg van saaie baantjes, op zijn twintigste door te stromen naar landbouwopleiding Warmonderhof. “Het was geen bewuste keuze,” zegt Gerlof eerlijk.
“Het werd pas een bewuste keuze toen ik in 2009 samen met mijn vrouw aan de slag kon op De Naoberhoeve. Het zorgboeren past bij mij. Ik vind het heel mooi om gezond voedsel te produceren in samenwerking met mensen. Op deze manier kan ik wezenlijk bijdragen aan de maatschappij.”
Voor Gerlof is er geen andere manier dan biodynamische landbouw: “Met biologische landbouw laat je dingen weg. Met biodynamische landbouw voeg je juist dingen toe. Zo hebben we op 10% van ons areaal natuur toegevoegd en bij alles wat ik doe voeg ik zorg en aandacht toe. Ik spreek bijvoorbeeld elke dag mijn dankbaarheid uit. 'Dankjewel, dames,' zeg ik tegen de koeien nadat ik ze heb gemolken. Of als er een rolcontainer venkel het erf afgaat, zeg ik 'dankjewel' tegen het land of tegen het universum.”
Het aandachtig omgaan met de levende have en gewassen ervaart Gerlof als een persoonlijke scholingsweg: “Hoewel ik nooit een zen-master zal worden, ben ik wel veel rustiger geworden. De koeien 'moeten' niet meer zoveel van mij. Als ik ze bijvoorbeeld uit het land haal, mogen ze in hun eigen tempo lopen. Wat maakt die tien minuten extra nou uit?”
Respectvol omgaan met het leven en de levensprocessen, is voor Gerlof de essentie van zijn werk: “Binnen het landbouwsysteem geef ik zoveel mogelijk ruimte voor eigenheid. Zo laat ik uit respect voor het moederschap de kalfjes bij de koeien lopen. Het blijft een hoop gedoe, die kalfjes denderen overal naartoe en het kost me veel melk, maar het geeft mij ook plezier als ik de kalfjes met hun moeders in het weiland zie staan. Als je dat respect-ding eenmaal gaat doordenken, kom je telkens tot andere keuzes."
"Zo hebben we uit respect voor het milieu onze deuren geverfd met ecologische verf. In december hebben we voor de hele club biologisch katoenen en Fairtrade-truien in de kerstpakketten gedaan. Dat is uit respect voor de katoenboeren, landbouwgrond en het rivierwater van de Ganges in India. Ja, het is duurder maar die meerprijs betalen wij graag uit respect voor toekomstige generaties.”
Bovenstaand artikel komt uit de campagne 'You will Grow' van Stichting Demeter. De boodschap van de campagne is de belofte dat je met het eten van voeding met het Demeter-keurmerk bijdraagt aan je eigen vitaliteit, en aan de groei van een landbouwmethode die onze natuurlijke hulpbronnen in stand houdt in plaats van vernietigd. Meer informatie op Stichtingdemeter.nl.