Op de vruchtbare grond van Lelystad verbouwen Jan van Geffen en zonen Sam en Koen biologische groenten zoals prei, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer en kliswortel. Het akkerbouw- en tuinbouwbedrijf Arenosa is de afgelopen 30 jaren uitgegroeid tot dé specialist van biologisch geteelde vergeten groenten met zo’n 90 hectare aan grond.
Deze zogenaamde vergeten groenten zoals aardpeer werden vroeger in Nederland veel verbouwd en gegeten maar verdwenen steeds van het Hollandse menu. Er is de afgelopen jaren echter duidelijk sprake van een comeback! Dat de groei blijft stijgen merkt teler Jan maar al te goed: “Vanaf de beginperiode van Arenosa, zo’n 30 jaar geleden, teel ik al vergeten groenten. De afgelopen jaren is de vraag alleen maar toegenomen.” Hierdoor bleef ook het bedrijf in omvang mee groeien. Jan ging op zijn 23e naar de MBO-opleiding biodynamische landbouw aan de Warmonderhof. “'Ik meldde me aan omdat ik het een leuke school vond. Ik hoorde daar voor het eerst over antroposofie en bepaalde aspecten spraken me aan, zoals werken met een zaaikalender, preparaten en compost. Het was een klein wereldje toen en niet veel bedrijven deden aan biologisch-dynamische landbouw.”
Vlak voor zijn examen in 1979 kreeg Jan de kans om met een groep anderen zomergroenten te kweken op een stuk land van 3 hectare in Lunteren. De grond werd gratis ter beschikking gesteld door iemand uit de kunstmest industrie die het over een andere boeg wilde gooien. “Het was na de hippietijd en we woonden in een verbouwde garage en een schuurtje met een rieten dak. Het lijkt romantisch, maar we waren zonder ervaring dag en nacht aan het werk om iets op te bouwen. Behalve de steun van een leraar van de Warmonderhof hadden we geen mensen om ons heen die ons wegwijs maakten”, vertelt hij. “Toch heb ik hier enorm veel geleerd in de praktijk!”
90 hectare
“In 1988 kreeg ik de kans om in Lelystad 10 hectare te pachten en een eigen bedrijf te starten. Inmiddels is Arenosa uitgegroeid tot 90 hectare, en in 2008 is mijn zoon Sam in het bedrijf gekomen. En sinds kort versterkt ook onze tweede zoon Koen het bedrijf.”
Qua producten zijn ze bij Arenosa van zomerproducten op bewaarproducten overgegaan. "We proberen altijd alert te zijn op veranderingen in de markt, en hierop in te springen. We telen momenteel 30 hectare met pastinaak, wortelpeterselie, schorseneer, aardpeer, kliswortel en haverwortel, allemaal zogenaamde vergeten groenten. Dit wordt aangevuld met suikermais en aardappelen, en prei voor de industrie. Voor de vergeten groenten hebben we verschillende was- en inpaklijnen in de schuur staan, waarmee we elke gewenste hoeveelheid kunnen afwegen en inpakken voor onze afnemers.
”Ik ben heel blij met mijn bedrijf. Het boeren past goed bij me en ik vind het leuk om te doen. Ik denk dat ik wel de wind mee heb gehad in de loop van de tijd, maar het is toch ook een kwestie van aanpakken wat op je af komt en op tijd kansen zien en grijpen. Arenosa loopt goed en is gegroeid tot behoorlijke omvang. Toch is het nooit mijn opzet geweest om mezelf te bewijzen of veel geld te verdienen. Hard werken en doen wat ik leuk vind zijn mijn uitgangspunten.”