“We hebben het drukker gekregen met het veredelen van zaadvaste groenten én we zijn ons veredelingswerk verder aan het professionaliseren.” zegt Edwin Nuijten van Odin boerderij De Beersche Hoeve. Daarom is hij blij met de nieuwe zaadopslag.
Laten zien dat boeren, tuinders en moestuinders groenten kunnen veredelen, niet alleen grote bedrijven. Daar word ik het meest enthousiast van
Edwin: “Een subsidie van het Europees Landbouwfonds en de provincie Noord-Brabant heeft het mogelijk gemaakt dat we een goede opslag konden bouwen.”
Veredeling is het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen. Op De Beersche Hoeve gebeurt dat op de klassieke wijze door het kruisen en selecteren van rassen. De veredeling op de Odin boerderij is vooral gericht op veldtolerantie tegen ziekten, voedingskwaliteit en smaak van gewassen, en is bedoeld voor de biologische en biodynamische teelt. Reguliere veredeling richt zich met name op opbrengstmaximalisatie en ziekteresistentie, en werkt bij voorkeur met F1-hybride rassen.
Edwin is plantenveredelaar bij De Beersche Hoeve. “Een zaadopslag is als een archief. We kunnen zaad waar we nu mee werken vergelijken met zaad uit dezelfde veredelingslijn van een paar generaties terug. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een veredelingsproces ergens een verkeerde afslag hebt genomen, of dat er door slechte omstandigheden geen goed gewas opkwam. Dan is het handig wanneer je terug kan grijpen op eerdere zaden.”
“Voor het bewaren van zaden zijn goede omstandigheden belangrijk. Zaad moet koel, droog en donker bewaard worden, zodat de kiemkracht zoveel mogelijk behouden blijft. Dat kan nu met deze opslag. In onze opslag vind je op dit moment vooral zaad van pompoen, rode biet, spinazie, boerenkool, bloemkool, chinese kool, erwten, venkel en uien. We bewaren het in kleine zakjes, bijvoorbeeld van 1 tot 4 gram bij kool, of 20 tot 60 gram bij pompoen. We moeten nog wel een goed indelingssysteem maken, zodat alles makkelijk terug te vinden is.”
“Mijn favoriete zaden? Ik heb een brede interesse. De zaadoogsten van verschillende bloemkoolprojecten zijn goed gelukt, daar ben ik op dit moment erg blij mee. Maar misschien is pompoenzaad wel mijn favoriet vanwege de diversiteit in grootte en kleur.”
“Het leukste van dit werk vind ik het telen zelf. Het zaaien, het selecteren en oogsten van de mooiste gewassen en dan weer opnieuw te zaaien. Laten zien dat boeren, tuinders en moestuinders groenten kunnen veredelen, niet alleen grote bedrijven . De kloof verkleinen tussen burger en boer. Daar word ik het meest enthousiast van!”
Het F1-hybride zaad van de grote multinationals dat de meeste boeren gebruiken, kan niet door hen gebruikt worden om zelf verder mee te kweken. De groenterassen die De Beersche Hoeve teelt en ontwikkelt zijn zaadvast. Dat wil zeggen dat uit het zaad van deze rassen planten groeien met dezelfde eigenschappen als de ouders, maar met kleine variaties. Net als in de natuur.
Boeren kunnen uit de gewassen die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Zo helpen we hen om onafhankelijk te worden van de multinationals. En dragen we er aan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen. Door zaadvaste gewassen te kweken en hun zaad te vermeerderen draagt De Beersche Hoeve bij aan meer variatie op het land en in de winkel.
Lees meer over De Beersche Hoeve.