Als natuurliefhebber was Odin directeur Theo Boon al jong geïnteresseerd in biologische landbouw. In deze sector zag hij hoe een gezonde landbouw bijdraagt aan biodiversiteit. Na zijn biodynamische landbouwopleiding vond hij een carrière in de biologische handel. Inmiddels zit hij in de directie van foodcoop Odin.
“De coöperatie die bekend is geworden met het Odin groente en fruitabonnement” aldus biologische supermarkt Gimsel Rotterdam, die Theo interviewde. Naast dat Gimsel een van onze afhaalpunten is voor het Odin groente en fruit abonnement, is groothandel Odin de grootste vers-leverancier van Gimsel Rotterdam.
Toen ik zeventien was, heb ik de biologisch-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof gedaan. Daarna ben ik bij een ecologisch verdeelcentrum gaan werken. In die tijd werd Odin opgericht en leerde ik de initiatiefnemers kennen. In 1990 ben ik een natuurvoedingswinkel in Ede begonnen, ondertussen heb ik altijd goed contact met de initiatiefnemers van Odin gehouden. Uiteindelijk ben ik voor Odin gaan werken op verschillende afdelingen. Sinds 2018 vorm ik samen met Merle Koomans van den Dries de directie van Coöperatie Odin.
We willen graag in diverse onderdelen van de voedselketen actief zijn. We zijn een groothandel en bieden abonnementen aan. Daarbij hebben we winkels en een bezorgdienst. We hebben een eigen imkerij en een imker in dienst die bijen verzorgt op boerderijen van onze leveranciers. Hij leidt hulpimkers op en geeft cursussen. Odin boerderij De Beersche hoeve pachtten we omdat we het belangrijk vinden dat zaden vrij verkrijgbaar zijn. Nu zijn er nog maar een paar grote zaadleveranciers die veel patenten hebben. De zaden waar zij mee werken zijn vaak hybride, daaruit kan je geen zaden winnen die het volgende jaar te gebruiken zijn. Op onze boerderij veredelen we zaadvaste rassen voor de verkoop. Hybride rassen kunnen alleen bij de grote zaadfirma’s gekocht worden.
Groente zijn voor ons heel belangrijk. Odin is ooit met groente inkoop en verkoop begonnen. Ook in de maaltijd is groente een belangrijk component. Mensen die veel groente eten, eten vaak gezonder. Wij vinden het belangrijk dat er zo min mogelijk verpakking wordt gebruikt en dat producten niet te veel worden bewerkt. Sommige producten hebben natuurlijk bewerking nodig en die kun je ook niet missen in een maaltijd maar biologische groente hebben veel voedingskwaliteit.
Een bedrijf moet natuurlijk biologisch gecertificeerd zijn en het liefst Demeter. Wij gaan twee keer per jaar op bezoek bij onze leveranciers om te kijken of het biologische gedachtegoed belangrijk is voor de ondernemer of dat het meer gaat om de winst. Het is belangrijk om te weten hoe iemand te werk gaat, of iemand bijvoorbeeld met bijen bezig is of vruchtwisseling toepast. Dat kun je niet aan een certificaat zien. Naast Skal-controle is voedselveiligheid natuurlijk ook belangrijk.
We willen dat zoveel mogelijk landbouw in Nederland biologisch of biologisch-dynamisch wordt gedaan. Dat willen wij stimuleren door de afzetmarkt te vergroten. We willen er met elkaar voor zorgen dat er goed biologisch voedsel geproduceerd wordt en betaalbaar is voor iedereen. Je ziet dat sinds 1983, toen we begonnen, de vraag naar biologisch is gegroeid. In het begin werd het gezien als iets voor ‘geitenwollensokken, ’nu is het gewoon hip, veel mensen zijn pro-bio.