Haan, kip & ei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast leghennen worden er natuurlijk ook haantjes geboren. Terwijl de leghennen groot worden en zorgen voor eieren, worden bijna alle haantjes als eendagskuikens gedood. Kan dit niet anders?
Deze haantjes worden vaak al zo snel gedood omdat het grootbrengen relatief veel geld kost ten opzichte van de opbrengst. Hanenvlees zou aantrekkelijker gemaakt kunnen worden door de prijs te verlagen en dit te compenseren door eieren duurder te maken. Odin kiest er echter voor om kwalitatief hoog hanenvlees aan te bieden voor een eerlijke prijs en streeft ernaar de prijs van de eieren niet te verhogen.
Bij Odin vinden we het belangrijk om het echte, eerlijke verhaal rond de haantjes te vertellen. En dat hanenvleesproducten de eerlijke prijs moeten krijgen die ze waard zijn. We hebben nu trouwens al heerlijke biodynamische burgers en worsten van Groengilde Broederhaan. Maar we gaan ook onderzoeken of kant-en-klaar vers gegrilde haantjes gewaardeerd worden. Met als uiteindelijke doel om ook de haantjes een volwaardige rol te geven in de kringloop van eieren tot volwassen dier.
Bij de pluimveehouderijen die aan Odin leveren krijgt minimaal 1 op de 50 hanen de eervolle taak van waakhaan tussen de leghennen. Dat betekent voor een aantal hanen een mooie carrière in de buitenlucht. De overige hanen worden met het initiatief van Odin grootgebracht en, net als de uitgelegde hennen, verwerkt tot mooie eerlijke vleesproducten. Dus hou je van eieren, kies dan ook af en toe voor een haantje op het menu. Want samen maken we echt een verschil.
Op zaterdag 27 maart kun je bij de Odin boerderijwinkel in Almere terecht voor een gebraden haantje. Voorbestellen is wenselijk. En we zijn natuurlijk benieuwd naar jullie reacties. Wees er als de kippen bij, want op=op!