Hopboer Joris Cambrie en bierbrouwer Kris Langouche sloegen in 2011 de handen ineen. Samen richtten ze bierbrouwerij De Plukker op, waar ze biologische bieren brouwen van eigen hop.
In het zuidwesten van België vind je de stad Poperinge, waar de familie van Joris Cambrie al generaties lang hop verbouwt. In 1997 schakelde het bedrijf om naar de biologische landbouw en in 2011 besloot Joris om – na een gezellige avond met veel bier en wilde plannen - een samenwerking aan te gaan met bevriende bierbrouwer Kris Langouche. Bierbrouwerij De Plukker is het resultaat en is het enige hopbedrijf in België met een eigen brouwerij – oftewel een brasserie à la ferme. Alle bieren van De Plukker zijn logischerwijs dan ook gebrouwen van eigen hop en zijn allen volledig biologisch.
Dat de hop biologisch is, is niet zo voor de hand liggend als je misschien verwacht. Hop is een gewas dat heel gevoelig is voor plagen en ziekten. Het is daardoor een enorme omschakeling van gangbaar naar biologisch en een hele klus om uit te zoeken welke natuurlijke middelen je kunt inzetten om ervoor te zorgen dat je gewas gezond blijft. Voor Joris ligt de kracht na vele jaren van experimenteren in de bodem en niet in de bestrijdingsmiddelen. Zorg je dat je een goede bodem hebt, dan heb je een grotere kans op gezonde planten. Voorkomen is immers beter dan genezen.
De bierbrouwerij staat op hetzelfde terrein als waar de hop wordt verbouwd. In een loods waar vroeger de hop werd geplukt en gedroogd, vind je vandaag grote brouwketels waar liters bier geproduceerd kunnen worden. Ondanks dat het volledige productieproces – van hopplantje tot bierflesje - op dezelfde plek plaatsvindt, heeft Joris nog wel een droom voor de toekomst: een bier brouwen met 100% ingrediënten van eigen bodem. Dat betekent dat hij naast de hop, ook de gerst zelf wil gaan verbouwen. Wie weet gaat dat ooit lukken, we houden het in de gaten!
Bij Odin vind je verschillende bieren van De Plukker. Probeer eens de Rookop, een donker roodbruin bier met een hoppig en vrij romig mondgevoel en een fijn lichtbruin schuim. Ben je meer een fan van tripel? Ga dan voor de Tripel Plukker Zacht Blond, een diepblond bier met een zeer fijne sluier met een friszoete aanzet.