Hagel, sneeuw en gure wind in hartje lente. April doet wat hij wil… maar hoe gaan de bijen hier mee om? Odin Imker Jos vertelt hoe het met de volkeren gaat.
Jos “De volken hebben het momenteel erg zwaar door de enorme omslag in het weer. Door warm weer en het lente-zonnetje zoals we die nog konden ervaren in maart, worden de bijen enorm geprikkeld. Ze maken zich klaar voor het nieuwe seizoen, de lente! Ze zoemen druk rond, vliegen af en aan op zoek naar nectar. Klaar om zich verder te gaan ontwikkelen en voortplanten. De koningin is al begonnen met eitjes leggen en er is veel warmte nodig om het broednest wat zich aan het ontwikkelen is, gezond te houden en zo een nieuw volk te creëren.”
“De bijen proberen zichzelf warm te houden. Dat is juist zo uniek aan hen. Dat doen ze door hun borststuk, het middelste deel van hun lichaam, op te warmen en tegen het broed, de jonge bijen, aan te gaan zitten. Hun borststuk wordt warm door hun vliegspieren in trilling te brengen zonder hun vleugels te bewegen. Dat kost dus honing.”
“Met gevaar voor eigen leven gaan ze op pad gelokt door de zon. De kast zal dicht bij zijn. In het bloempje warmen ze zich op voordat ze verder kunnen vliegen. Het is er ook daadwerkelijk iets warmer. De bijen blijven nu vooral binnen en mijden de kou. Ze kunnen niet zomaar even naar buiten vliegen om bijvoorbeeld nectar te verzamelen dat ze omzetten in honing.” Hoe zit het precies met waaghalzen die wel de sneeuw in vliegen?
“Ze overleven nu door gebruik te maken van hun aangelegde honingvoorraden in de bijenkorf.” Je kunt voelen hoe het staat met de voedselvoorraad van de bijen door hun kast op te tillen. Zo voel je of de kast vol zit met honing. Je kunt je voorstellen dat het enorm veel honing kost als het een langere tijd koud blijft. Jonge volken maken echter niet veel honing aan in het eerste seizoen. Deze volken voeden wij als het nodig is bij met honing van bijvoorbeeld gestorven volkeren of we voeden ze bij met suikerdeeg. We leggen dan een zak suikerdeeg in de kast. Dit bestaat uit micro-fijne kristallen, die worden omgeven door een dunne stroopfilm van invertsuikers. Dit enkel om te voorkomen dat ze sterven. Laten we hopen dat de bijen sterk deze mini-winter uitkomen en de zon weer snel verschijnt!”