Haal Italië in huis met biologische olijf-, sinaasappel- en citroenboompjes met de zomerse spaaractie van Odin. De boompjes worden via Salamita geleverd en zijn biodynamisch geteeld door kwekerij Turgor Vitalis in het noord-oosten van Sicilië, in de provincie Messina. De boompjes zijn ca. 70 cm hoog.
Salamita heeft een speciaal plekje in ons hart. Vanaf de oprichting van Odin werken we met hen samen. Nadat Odin medewerkers in 1984 een reis naar Sicilië maakten, begon de hechte samenwerking met de inkoop van biodynamische sinaasappelen. Daarmee was Odin het eerste bedrijf in Nederland dat biodynamische producten importeerde uit Zuid-Europa. Tot op de dag van vandaag verkopen we nog steeds vol trots de mooiste Italiaanse producten van Coöperatie Salamita.
Van 14 april t/m 21 mei 2021 kun je bij Odin sparen voor €8 korting op een citrus- of olijfboompje van Salamita! Doe je mee?
De spaarkaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa's.
Citrusbomen zijn dol op water, laat ze echter niet te lang nat staan i.v.m. eventuele wortelrot. De beste waterhuishouding is een afwisseling tussen droog en nat. De voedingsstoffen (inclusief sporenelementen) kunnen dan het best opgenomen worden. Tijdens de overwinteringsperiode, vanaf eind september / half oktober minder water geven.
Verpotten
Bij het geel worden of afvallen van het blad van citrusbomen is het verleidelijk om meer water te gaan geven. Beter is het om eens naar de wortelkluit te kijken. Vaak zie je dan bruine, holle, vergane overblijfselen van wortels. De wortelkluit is dan te lang nat geweest, wat nog versterkt kan zijn door te zware grond. Geef dan zeker minder water! Het beste is om die problemen te voorkomen door na aankoop de plant in de periode mei/juni/juli te ontdoen van de 'zware' potgrond en te voorzien van een luchtige, grove samenstelling. Dat is echt de beste tijd om citrusplanten te verpotten, ook al zit de plant vol met bloemen of vruchten. De plant is dan volop in de groei. Aan de wortels zie je dan mooie witte of crèmekleurige nieuwe scheuten.
Overwinteren
Een koele overwintering bij temperaturen van 5 - 10 graden Celsius is aan te bevelen. Dit kan in een kas of in een koele kamer. Zorg - zeker op zonnige dagen - op tijd voor frisse lucht, zodat de temperatuur niet te hoog wordt. Dat luchten doet de planten goed, anders zou er wel eens veel bladval op kunnen treden. Dit wordt veroorzaakt doordat de fotosynthese in de warmere bladeren op gang komt, terwijl er nog geen voedingsstoffen vanuit de veel koudere wortelkluit beschikbaar zijn.
Een olijfboom heeft regelmatig water nodig, dit is noodzakelijk voor een goede groei. Van nature wortelen ze diep in de grond en kunnen ze vrij lang zonder water. Zijn ze echter net aangeplant (de kluit is dan nog vrij compact) of staan ze in een pot, dan moet de grond goed vochtig worden gehouden. Maak dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water’. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. Maar opgelet: ook natte voeten zijn niet goed voor een olijfboom. Het water moet goed weg kunnen lopen. Zorg hiervoor door bijvoorbeeld voldoende gaten in de pot te boren en potscherven onderin te leggen.
Snoeien en beschermen
Olijfbomen mogen in principe het gehele jaar door gesnoeid worden, er hoeft niet te worden gewacht tot de boom 'in rust' is. Een olijfboom snoeit men doorgaans alleen om de boom in de juiste vorm te brengen en houden.
Overwinteren
Zorg ervoor dat de olijfboom tijdens langdurige vorstperioden goed beschermd is met o.a. een dikke kwaliteit fleecedoek of jute. De grotere olijfbomen kunnen -16/-18 graden Celsius verdragen voor korte tijd. Bij kleinere bomen en indien de vorst langere tijd achtereen aanhoudt, dienen er maatregelen getroffen te worden. Wanneer het 3 nachten achtereen 8 graden of meer vriest, moet je het fleecedoek meerdere malen om pot en stam wikkelen.
Zet je olijfboom in pot, indien mogelijk, beschermd weg tegen een buitenmuur of andere beschutte plek. Ideaal is een garage met voldoende lichtinval en een temperatuur tussen 1 en 10 graden Celsius. Wanneer je olijfboom in de volle grond staat, dien je een dikke laag stro aan te brengen op de grond rondom de stam om zo het wortelgestel te beschermen. Omwikkel ook hier de stam met een dikke kwaliteit fleecedoek of jute en omwikkel de kroon luchtig met een fleecedoek. Noppenfolie ademt niet, maar kan wel gebruikt worden om potten en plantenbakken mee te omwikkelen. Om de kans op bladbehoud bij strenge vorst zo groot mogelijk te maken, kun je ook de kruin inpakken met dunne, luchtdoorlatende fleece. Let wel: er moet nog voldoende luchtstroom zijn. Verwijder alle bescherming weer wanneer de vorstperiode over is. Wanneer je je aan deze regels houdt, is de kans dat je olijfboom een strenge winter niet zal overleven vrijwel uitgesloten.