De Ring, een bijzondere plek in de Zeeuwse zeeklei. Hier vind je geen strakke rijen fruitbomen ingepakt in netten om de vogels tegen te houden. Hier is het een levendige oase waarin alles in elkaar overvloeit. Van een moestuintje met ronddartelende kipjes tot aan vogels die in de fruitbomen nestelen en uilen die een kijkje komen nemen. Je zou haast vergeten dat hier met veel zorg en aandacht biodynamisch zachtfruit wordt verbouwd. Maar hoe gaat De Ring om met vogels die azen op het kwetsbare en oh zo lekkere kleinfruit? We spreken met Harald Oltheten van dit fruitbedrijf.
“Toen we hier kwamen was het een zwarte akker met af en toe een jong fruitboompje. Nu is het een wereld van verschil. Van de 4 hectare land houden we ongeveer 3 hectare over voor de teelt van klein fruit. Die ene hectare offeren we als het ware op om de natuur haar gang te laten gaan. Het is voor ons meer dan alleen maar productie, het is ook een tuin. De Ring is echt omringd met leven!” “Je ziet hier heel veel vogelsoorten. Groene spechten, merels, lijsters, sperwers… Ik weet nog dat ik in het eerste jaar een puttertje zag in de haag. Nu komen hier elk voorjaar hele groepen broeden. Een paar weken terug waren onze pleegkinderen de kippen aan het voeren toen ik ze hoorde roepen ‘Kom kijken! Een bijzondere vogel!’ Toen zaten daar een paar meter voor onze keukendeur 5 patrijsjes! Die zijn met uitsterven bedreigd en ik had ze bij ons nog nooit gezien. Dat zijn echt cadeautjes voor mij.”
“Alles wat rood, zoet en glanzig is trekt vogels aan. Rode bessen worden best veel gegeten, maar de spreeuwen krijg je er nog wel weg, omdat ze niet zó zoet zijn als bijvoorbeeld kersen. Maar je moet spreeuwen niet de ruimte geven, want dan gaan ze los in groten getale. Het belangrijkste is dat de gevoelige percelen fulltime in de gaten worden gehouden zo dat we de vogels weg kunnen jagen. De scholieren die hier in de zomerse zon werken pakken het allemaal op hun eigen manier aan. De ene neemt een paar pandeksels, de ander leest een boekje op een stoel en kijkt om de paar minuten goed rond en vooral meiden lopen graag zingend rondjes door de gaard. De jongens vinden de luchtbuks het interessants. Het lukt ze niet eens om ze te raken, maar het geluid jaagt de vogels wel weg.”
“We beschermen ons fruit niet met netten, omdat vogels erin verstrikt raken en het erg veel werk kost. We merkten dat naarmate de biodiversiteit groeit, de plagen zich veel minder sterk ontwikkelen. Er is veel meer evenwicht. Je ziet dat het helpt dat er veel verschillende soorten planten, struiken, bomen, insecten, vogels en dieren zijn.”
“Die vraag is niet te beantwoorden. Alles wat wij in deze wereld slecht vinden hoort erbij zodat wij er van kunnen leren. Trouwens in de natuur is helemaal niets slecht. Er zijn alleen wel dingen waar wij last van kunnen hebben en waar we dus mee leren moeten omgaan. Mensen hebben vaak als oplossing: bestrijden. Ik denk of het nou een spreeuw is of corona, we kunnen er iets van leren.”
Harald en Margreeth Oltheten verhuisden in de jaren ‘90 naar het Zeeuwse plaatsje Oud-Sabbinge dichtbij Goes en het Veerse meer. Hier runnen ze hun biodynamische fruitteeltbedrijf De Ring.