Het Griekse bedrijf Epikouros leent haar naam van de Griekse filosoof, die al rond 300 voor Christus verkondigde dat voor een goede geestelijke gezondheid ook het lichaam gezond moet zijn. Michalis Magourilos en Nikos Platanos zijn expert op het gebied van biodynamische olijventeelt en produceren sinds 2002 olijvenproducten, die je bij Odin kunt vinden.
Jaren voordat Michalis en Nikos met Epikouros van start gingen, waren ze al in Griekenland aan het werk als consulenten. De twee waren in de jaren ’90 pioniers als het ging om de biologische en biodynamische olijventeelt en gaven advies aan boeren die wilden overstappen op een duurzamere en meer milieuvriendelijke manier van landbouw. Ze verworven veel bekendheid en met hun hulp hebben in 6 jaar tijd 828 Griekse olijvenboeren de switch gemaakt naar biologisch verbouwen.
In die paar jaar werd het duidelijk dat het belangrijk was om een manier te vinden om de biologische en biodynamische olijven van de boeren te exporteren naar het buitenland. En zo ontstond in 2002 Epikouros. Door de goedonderhouden langdurige relaties met de boeren en de prijswinnende kwaliteit van hun olijven doet Epikouros het ondertussen erg goed in zowel binnen- als buitenland.
Van boom tot fles, tijdens het volledige productieproces wordt alles gecontroleerd en met aandacht bekeken. De 100 olijvenboeren die samenwerken met Epikouros worden 3 keer per jaar bezocht door de agronomen (landbouwkundigen). Voor, tijdens en na de oogst komen zij langs om advies te geven en te kijken hoe het gaat. Dat dit effect heeft op de kwaliteit van het eindproduct is wel duidelijk: de afgelopen jaren vielen verschillende producten, zoals de extra vergine olijfolie, in de prijzen. Ook zijn ze erachter gekomen dat de biodynamische olijven langer hun bite behouden en minder snel zacht worden, dan hun gangbare broertjes.
Tijdens de groei van de olijven en de oogst wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur. Zo proberen alle boeren de biodiversiteit op hun land te vergroten en wordt er grotendeels met de hand geplukt. De olijven worden vervolgens op een natuurlijke manier verwerkt, ze worden namelijk na het oogsten in een bad met water en zeezout gedaan. Hierbij ontstaat er een natuurlijk fermentatieproces en na een aantal maanden zijn de olijven klaar om opgegeten te worden.
De producten van Epikouros vind je in de schappen van Odin winkels en op Odin.nl, maar ook bij andere natuurvoedingswinkels die door Odin beleverd worden. We hebben onder meer groene olijven met en zonder pit, zongedroogde tomaten en olijventapenades. Probeer vooral ook de unieke raw olijven van Epikouros. Doordat deze olijven niet gepasteuriseerd zijn komt hun smaak volledig tot haar recht. Binnenkort worden aan het assortiment ook 4 nieuwe soorten olijfolie toegevoegd.