Als je hart hebt voor biologisch eten, ken je ongetwijfeld het EKO-keurmerk. Maar waar staat EKO precies voor? En wat voegt het toe aan ‘gewoon’ biologisch?
EKO staat voor méér dan alleen biologische voeding. Producten met het EKO-keurmerk voldoen uiteraard aan de Europese regels voor biologische landbouw. Ze hebben dus het bio-logo – het bekende ‘groene blaadje’. Maar om het EKO-keurmerk te krijgen, moeten boeren en producenten extra stappen zetten.
Die stappen zijn vastgelegd in de EKO-normen. Dit zijn concrete voorschriften voor extra duurzaamheid. Bijvoorbeeld om de bodem gezond te houden. Om dieren een comfortabel leven te geven. Of om biodiversiteit te stimuleren. Alleen bedrijven die voldoen aan deze normen, krijgen het EKO-keurmerk. De EKO-normen worden continu aangevuld: nieuwe inzichten en technieken leiden tot nieuwe normen. Of boeren en producenten zich aan de EKO-normen houden, wordt nauwkeurig gecontroleerd door onafhankelijke instanties.
Voor de meeste agrarische sectoren zijn EKO-normen opgesteld. Zuivelboeren moeten bijvoorbeeld al hun koeien en kalveren een matras geven van minimaal 15 mm dik. Als koeien rustig en veilig kunnen liggen, herkauwen ze beter en is dat goed voor hun doorbloeding. Ook moet er voldoende daglicht in de stallen zijn, en borstels waar ze lekker tegenaan kunnen schuren. Deze maatregelen zijn fijn voor de dieren, en zorgt bovendien voor gezondere koeien.
Om biodiversiteit te stimuleren, gebruiken EKO-boeren minimaal 5 procent van hun areaal voor natuur- en landschapselementen. De invulling hiervan verschilt per bedrijf. Zo heeft Gerrit Marsman in de Noordoostpolder honderden bomen geplant. Deze beschermen zijn gewassen niet alleen tegen de gure polderwind, maar zorgen ook voor een schaduwrijke plek voor zijn koeien. Win-win!
Zin om deze zomer eens een EKO-boerderij in jouw omgeving te bezoeken en zelf te ervaren welke extra duurzame stappen de EKO-boer neemt? Ga dan op EKO Expeditie! Met de EKO-zoeker op de compleet vernieuwde website van EKO, vind je de EKO-boeren in jouw buurt. Op eko-keurmerk.nl lees je bovendien alles over de EKO-normen en nog veel meer inspirerende verhalen van duurzame pioniers uit eigen land.