Julia van Rooij groeide op in een klein Gronings dorpje; een plek van weilanden en weinig golven. Met een marinebioloog als vader werd de liefde voor de zee haar met de paplepel ingegoten en ging ze als 8-jarig meisje al met haar vader mee diepzeeduiken. Ik ben benieuwd: hoe belandde ze dit jaar bij het wereldkampioenschap golfsurfen in El Salvador? Hoe blijft zij vitaal en gezond? En wat is haar link met Odin?
Hoe kwam je terecht bij het wereldkampioenschap golfsurfen?
“Ik was 12 jaar toen we met onze familie in een grote bus pech kregen vlakbij Bordeaux. Zo strandden we per toeval bij de Atlantische Oceaan. Hier zag ik voor het eerst mensen golfsurfen en kocht ik mijn eerste board. Youtube bestond nog niet echt, dus ik las een boekje die ik kreeg bij het surfboard, en keek veel naar andere surfers en probeerde, probeerde. Ik was hooked. Na de middelbare school verhuisde ik naar het westen en werd ik onderdeel van het Nederlands Team en Surf Benelux waarmee ik veel ging trainen en reizen. Het was een soort familie met allemaal dezelfde passie. Zodoende ben ik in wedstrijdsurfen gerold en op mijn 17e kreeg ik mijn 1eserieuze sponsor.”
Wat vind je het allerfijnst aan surfen?
“Het gevoel dat je niks nodig hebt, behalve een board, jezelf, een goede mood en golven. Je bent heel veel met de natuur en het weer bezig: je houdt de wind in de gaten en kijkt of er een golf aankomt. De energie van de natuur en de kracht van de golven kan echt magisch zijn.”
Hoe zit de connectie tussen Odin en The Shore?
“Ik ben instructeur bij surfschool & restaurant The Shore in Scheveningen en Odin is leverancier van The Shore. Op het moment dat het coronavirus uitbrak dacht de oprichter van The Shore, Hans van den Broek: hé, in de voedselindustrie zullen ze het wel druk hebben en ik heb allemaal surfinstructeurs zonder werk nu, kunnen zij Odin niet helpen? Zo reden we elke dag met een busje vanuit Scheveningen naar Geldermalsen. Het gaf me een heel goed gevoel om in een pandemie te zorgen dat er eten komt bij mensen.”
Je werkte toen in het magazijn van groothandel Odin. Hoe was dat?
“Het is bikkelen. Ik heb echt heel veel respect voor iedereen die dit vijf dagen in de week doet. Het is hard werken. Je krijgt wel echt vet veel energie van de mensen in het Odin magazijn, ze zijn allemaal superlief. Er viel ook heel veel op zijn plaats voor mij. Het was een mooie manier om nieuwe producten te leren kennen en biodynamische voeding kende ik nog helemaal niet. Na wat research dacht ik echt: ja, dit is hoe het hoort!”
Hoe kwam je tot dit inzicht?
“Afgelopen zomer deed ik mee aan Plastic Free July en ging ik al mijn boodschappen bij Odin doen. Ik merkte dat ik met biologisch en biodynamisch eten sneller vol zat, maar ook dat ik me beter ging voelen en mentaal veel relaxter was. Tijdens trainingen at ik kleinere, maar voedselrijkere porties. Vanaf dat moment ben ik veel bewuster boodschappen gaan doen.”
Wat mooi! En, heb je nog een speciaal dieet zodat je op hoog niveau kunt surfen?
“Nee, dat niet echt. Al denk ik wel dat wat je eet ook echt is wie je bent. Ik koop, en eet vooral heel bewust. Voor aanschaf kijk ik naar het verpakkingsmateriaal en de ingrediënten. Tijdens het eten laat ik mijn telefoon en magazines links liggen omdat ik geloof dat je ook eet met je ogen.”
Julia Delphine van Rooij (11 september 1993) “Delphine komt van dolfijn.” Naast het professionele wedstrijd golfsurfen zet Julia zich sinds 2016 in voor plastic pollution. Meer over Julia op haar website Juliavanrooij.com.