Deze zomer krijg je korting op biologische bloembollen én zorg je daarmee voor meer biodiversiteit in jouw (balkon)tuin!
Van 16 augustus t/m 5 september krijg je bij een besteding vanaf € 20 in elke Odin winkel een leuke ansichtkaart, die meteen ook een kortingsbon is. Met deze kortingsbon krijg je vanaf 6 september 50% korting op een zakje biologisch geteelde bloembollen: tulp, hyacint, look, narcis en blauwe druif. Om te planten in het najaar en samen met de bijen van te genieten in het voorjaar. De bolletjes liggen vanaf 6 september in de winkel.
Met bloembollen kun je het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin hebben. Ze hebben niet alleen een aantrekkingskracht op ons, ook insecten en vogels worden enorm aangetrokken door de prachtige kleuren en geuren.
Bloemen bevatten veel nectar en stuifmeel. Nectar en stuifmeel vormen essentieel voedsel voor insecten, onder meer om weerstand op te bouwen en om te winter door te komen. Als de omringende beplanting in het (vroege) voorjaar nog weinig te bieden heeft vliegen insecten massaal op de wel aanwezige bloeiende bloembollen. Voorjaarsbloemenbollen zijn daarom een belangrijke voedselbron en insecten kunnen onze hulp goed gebruiken.
Vanaf 6 september vind je 5 verschillende soorten biologische bloembollen in de winkel: hyacinten, narcissen, tulpen, allium (sier-ui) en blauwe druifjes. Al deze bloemen zijn nuttig voor verschillende insecten. De ene bloem heeft bijvoorbeeld meer nectar en meeldraden dan de ander. Zo geeft de hyacint veel voeding aan vlinders en is het blauwe druifje een uitstekende bijenplant. Ook wilde bijen, zoals de rosse metselbij en de zandbij, bevliegen het bekende druifje. Ze vragen om een voedselrijke, niet al te beschaduwde standplaats. Ze zijn zowel aantrekkelijk voor hommels, wilde (zand)bijen en honingbijen als voor vlinders. Een bij kan gemakkelijk en snel van bloem tot bloem vliegen om zoveel mogelijk stuifmeel te verzamelen. De allium, ook wel sier-ui genoemd, is een bloembol waar veel insecten weg van zijn. Ze leveren ongelofelijk veel stuifmeel en nectar en zijn door hun bolronde globevorm heel goed bereikbaar voor veel insecten tegelijkertijd.
Bij biologische bloembollen wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmeststoffen en neonicotinoïden. De laatste is een verzamelnaam van verschillende bestrijdingsmiddelen die worden gespoten of aan het zaad worden toegevoegd om insecten te bestrijden. Biologische bollen dragen dus bij aan een dynamisch ecosysteem en een gezonde bodem.
*Deze interessante uitzendingen van Zembla geven meer informatie over chemische bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt.
Bloembollen kunnen vanaf half september tot half december de grond in. Hoe eerder ze in je tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond gelijk bevriezen of verrotten. De bloei is van maart t/m juni. Plant de bollen bij voorkeur op een zonnige plek, dit is namelijk aantrekkelijker voor de insecten en in de zon maken de bloemen ook nog eens meer nectar aan! Daarnaast zorgt het zonlicht ervoor dat de kleuren van de bloemen extra tot hun recht komen.
Al vier generaties lang teelt teler Kapiteyn bloembollen. Ze ontwikkelen, telen en verhandelen bloembollen.