Zo’n 2 keer per jaar komt het zeilschip Tres Hombres na een reis van bijna 6 maanden aan in de haven van Amsterdam. Aan boord: maar liefst 9 ton biologische cacaobonen en 300 kilo natuurlijke cacaoboter uit de Dominicaanse Republiek. Meesterchocolademakers Rodney en Enver weten er wel raad mee.
Al sinds de oprichting van Chocolatemakers door oprichters en eigenaren Rodney en Enver in 2011 betaalt het bedrijf een stabiele en hoge prijs voor de Zuid-Amerikaanse cacao. Hierdoor verdienen de boeren een leefbaar inkomen en probeert het bedrijf een eerlijke keten in stand te houden. Sinds 2020 zijn de repen van Chocolatemakers niet enkel biologisch, maar ook Fairtrade gecertificeerd.
Naast de smaak van hun producten is duurzaamheid al vanaf dag 1 een belangrijke pijler binnen het bedrijf. De hypermoderne fabriek waar de chocolade wordt verwerkt beschikt over heel wat snufjes om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het doorzichtige dak één groot zonnepaneel en wordt er zoveel mogelijk zero waste gewerkt. De chocoladeproducten worden overigens volledig zelf gemaakt, van het branden van de cacao tot het verpakken van de repen.
Niet alleen de bedrijfslocatie is duurzaam, ook het vervoer van de ingrediënten gebeurt op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier met het zeilschip Tres Hombres. Het traditionele zeilschip stamt uit 1943 en is vernoemd naar die Nederlandse vrienden die droomden van duurzaam vrachtvervoer over zee. Voor Chocolatemakers wordt er sinds 2012 steevast een flinke lading cacao naar de Amsterdamse haven gebracht. De CO2-uitstoot van deze reis? Helemaal nul.
Bij Odin vind je heel veel lekkere producten van Chocolatemakers in de schappen en op Odin.nl. Zo wordt met de cacao die door de Tres Hombres is vervoerd de speciale Tres Hombres-repen gemaakt, onder andere met karamel-zeezout en gebrande cacaonibs. Met de Criolle cacaobonen uit de Amazone in Peru worden de verrukkelijke Awajun-repen gemaakt. Onze persoonlijke favoriet? De Zeiltjes, dunne plakjes chocolade met cacaonibs en koffie…