Deze week in de aanbieding tijdens de Odin Oogstfeestweken:
De Uva (= druif in het Italiaans) Italia, een biodynamisch geteelde druif met een intens zoet aroma en een muskaatachtige smaak.
De druiven worden geteeld door druiven-specialist Dario Brucculeri, eigenaar van Golden Grapes. Zijn bedrijf is al sinds 1997 Demeter gecertificeerd en heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het telen van druiven. Op zijn 45 hectare vruchtbare grond teelt hij in Zuid-Sicilië zo’n 30 rassen tafeldruiven, en ook perziken, peren en kersen.
Normaal nemen we rond deze tijd van het jaar veel biodynamische druiven af van onze vaste leverancier Salamita. Echter door de enorme hagelbuien en de slechte zomer hebben hun druiven het helaas niet overleefd. Doordat Golden Grapes net in ander gebied ligt in Sicilië zijn de druiven van Brucculeri gelukkig niet getroffen.
Eind jaren zeventig werd Azienda Agricole Golden Grapes opgericht door Dario’s vader: Luigi Brucculeria. In 1989 begon hij met experimenteren om zo gezondere druiven te telen zonder bestrijdingsmiddelen. Vanaf 1994 maakte het bedrijf officieel gebruik van de biologische teeltwijze en in 1997 werd ook de Demeter gecertificeerde biodynamische teeltmethode gebruikt. Dit uit zich onder andere in de aandacht voor een gezonde, bodem vol leven.
"Wat ons daarnaast onderscheidt van andere boerderijen is dat wij onze druiventrossen, als ze nog aan de boom hangen, tros voor tros, met de hand inpakken. Dit gebeurt in de eerste 10 dagen van juni, vóór het leggen van de eitjes van de nachtvlinders, en we verwijderen vervolgens de zak tijdens de oogstfase tussen september en november. Deze letterlijke en figuurlijke barrière beschermt de druiven tegen motten en andere insecten, maar tot op zekere hoogte ook tegen weersinvloeden.”