Ieder jaar is de herfst een moment waar wij naar toe leven! Dan is de Bastiaansen biologische herfstkaas er weer. Perfect gerijpte kaas van de allerlekkerste melk van het jaar.
Deze biologische pikante 50+ kaas van Bastiaansen heeft vier maanden de tijd gekregen om te rijpen. De kaas is bereid met biologische koemelk en vegetarisch stremsel. De melk in deze kaas is afkomstig van diverse biologische veehouders in Nederland. Alle kazen van het merk Bastiaansen worden bereid met een vegetarisch stremsel en dragen het Vegetarisch Keurmerk. Wij spraken met Marja Bastiaansen over de historie van Bastiaansen kaas.
In 1972 volgt Jan Bastiaansen, de vader van Marja, een cursus kaasmaken. Het eerste kaasje werd dan ook in eigen keuken gemaakt. Jan nam zijn hobby serieus. De keuken en de zolder werden een soort mini-kaasmakerij. Na een tijdje verhuisden de kazen naar de garage. Jan verwerkte thuis zo’n 700 liter melk tot kaas. Het werd een serieuze business en Jan kon zijn kaas verkopen aan groothandel ‘De Kleine Aarde’. Na nog eens 3 jaar is het huis toch echt te klein. Jan koopt met zijn vrouw Elly een weiland en bouwen een woning en kaasmakerij. Zijn liefde voor kaas heeft hij doorgegeven aan zijn dochters Marja en Katja.
Kaas is voor Bastiaansen veel méér dan kaas. Kaas is voor hen onlosmakelijk verbonden met de wereld van koeien, schapen en geiten die buiten lopen. In groene weilanden waar je een diversiteit aan planten en dieren vindt. Het is een wereld van biologische boeren die met oog op de toekomst melk produceren. De koeien die de melk voor Bastiaansen produceren, gaan, als het weer het toelaat, van april t/m oktober lekker naar buiten. Ze lopen dan minimaal 8 uur per dag in de weide vol kruiden en gras. Belangrijk in het dieet van een koe, dit is namelijk haar favoriete voer.
Kaas is bij Bastiaansen zoals kaas bedoeld is. Zonder onnodige toevoegingen. De kaas mag in alle rust rijpen en krijgt de tijd om zijn volle natuurlijke smaak en kleur te ontwikkelen. Doordat de melk van de koeien per seizoen varieert, proef je dat als fijnproever misschien ook terug in de kaas.
“Met biologische kaas kies je voor je eigen toekomst en van de mensen die nog na jou komen. Ik ben er van overtuigd dat het gezond is voor je eigen lijf om producten te eten die zo natuurlijk mogelijk gemaakt zijn. En dat betekent voor mij in elk geval zonder onnodige toevoegingen.”
Marja Bastiaansen
Koeien die grazen en buiten lopen, kaas zonder kunstmatige kleurstoffen, zonder smaakversterkers, conserveermiddelen en andere toevoegingen, tijd om te rijpen… het klinkt allemaal zo logisch. En toch is dat niet het geval.
In Nederland komt zo’n 30% van de melkkoeien nooit in een weiland. Bij veel boeren ligt de focus op een hoge melkproductie waardoor koeien naast hooi en gras ook krachtvoer krijgen. Krachtvoer zijn brokken met een geconcentreerde voedingswaarde. Ook wordt aan diverse kazen kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen toegevoegd. Omdat het rijpen van kaas tijd – en dus geld – kost, krijgen oude kazen niet altijd de tijd om te rijpen, maar wordt het rijpingsproces versneld.
Natuurlijk is de kaas van Bastiaansen lekker. Maar wat de lekkerste kaas is, bepaalt gelukkig ieder voor zich. Zoveel mensen zoveel wensen, zoveel kazen zoveel smaken. De smaak van biologische kaas, van Bastiaansen in dit geval, zit ‘m niet alleen in het feit dat het de naam ‘biologisch’ draagt. Wat je proeft is extra aandacht van de boer voor de koe, de geit en het schaap, de zorg voor een weelderige natuur, de kaas zo natuurlijk mogelijk houden, de aandacht voor de mensen die er werken… Dát proef je. Misschien niet letterlijk, maar het is wel onderdeel van het maken van deze kaas. En als dat je waardevol vindt, kies dan voor biologische kaas van Bastiaansen.