Onze klanten maken graag bewuste en duurzame keuzes. Zo ook in de eieren die ze eten. Bij Odin heb je de keuze uit 2 soorten eieren: biologische eieren van De Lankerenhof en biodynamische eieren van De Grote Kamp. Waar komen deze eieren precies vandaan, hoe is het leven van de kippen en wat doen de pluimveehouders om hun eieren zo duurzaam mogelijk te maken?
Legpluimveebedrijf De Lankerenhof ligt in het Gelderse Voorthuizen. In 1923 bouwden de grootouders van de huidige eigenaren hier hun boerderij en begonnen met 8 melkkoeien, 1 paard, 30 varkens, 300 kippen en een kuikenstal voor eigen opfok. Sinds 1994 runnen Chris en Marjanne (op de foto hierboven) de boerderij en hebben zij enkel nog biologische kippen (zo’n 6.000 opfokhennen en 12.000 leghennen). Onder het merk Bleieren verkopen zij hun eieren bij Odin.
Pluimveeboerderij De Grote Kamp in Drempt (Gelderland) begon in de jaren ’70 als geitenboerderij. Boerin Bep wil ook graag voor inkomen zorgen en begint in 1983 met het houden van 50 kippen waarvan ze de eieren in de regio verkoopt. Toen de vraag naar de biodynamische eieren steeds meer toenam, startte Wim en Bep een samenwerking met andere pluimveehouders in Nederland. De Grote Kamp is inmiddels het verzamelpunt geworden voor eieren die onder het merk Odin worden verkocht en die door verschillende familiebedrijven worden aangeleverd:
Bij zowel De Lankerenhof als op de boerderijen van De Grote Kamp wordt er toegewerkt naar het voeren van de kippen met zoveel mogelijk eigen geprobeerd voer. Bij De Grote Kamp wordt bijvoorbeeld op eigen akkers graan verbouwd, wat de kippen als voer krijgen. De mest die de kippen produceren worden weer gebruikt om de akkers vruchtbaar te houden. Op De Lankerenhof zijn ze tevens bezig met een proef om gekiemde granen te voeren, om zo minder stikstof en fosfaat te produceren.
Kippen moeten zoveel mogelijk hun beste kippenleventje kunnen leven. Zo vinden ze het fijn om buiten tussen de beschutting van bomen en struiken rond te kunnen scharrelen, maken ze in zandbaden graag hun veren schoon en hebben ze een rustig plekje nodig om hun ei te kunnen leggen. In de stallen en buiten in de ruime uitlopen van De Lankerenhof hebben de hennen alle ruimte om zich natuurlijk te gedragen. De kippen kunnen scharrelen, eten, drinken, rusten en eieren leggen. Ook de kippen op de boerderijen van De Grote Kamp hebben ten opzichte van reguliere leghennen veel ruimte. In de stal hebben ze zandbaden waar ze hun veren kunnen wassen, daarnaast is de stal een veilige plek waar ze hun ei kunnen leggen. De uitlopen buiten zijn rijkelijk beplant waardoor de kippen zich op hun gemak voelen als ze buiten lopen. Daarnaast lopen zowel bij De Lankerenhof als bij de boerderijen van De Grote Kamp minimaal 2 hanen per 100 kippen die voor sociale rust en bescherming tegen roofvogels zorgen.
Zoals gezegd zijn hanen zowel bij De Lankerenhof als De Grote Kamp onderdeel van de kippengroepen. Terwijl op reguliere legboerderijen de haantjes direct na hun geboorte worden gedood (omdat ze immers geen eieren kunnen leggen), hebben de hanen hier juist een duidelijke functie. De haantjes groeien samen met hun zusjes op en zorgen voor sociale rust binnen de groepen en voor bescherming tegen roofvogels. Daarnaast is juist hanenvlees erg lekker. Doordat de hanen veel bewegen en biologisch voer krijgen, is de vleeskwaliteit hoog. Wanneer de haantjes geslacht worden zijn ze kleiner dan de gewone vleeskuikens, maar hebben ze stevig vlees.
Om de kippen te kunnen slachten, moeten ze eerst gevangen worden. Op dit moment gebeurt dat bij de meeste pluimveehouderijen nog op de ouderwetse manier: de kippen worden aan hun poten opgepakt en op de kop vastgehouden. Dit levert veel stress op bij de kippen en hierbij raken zij dikwijls gewond. De Grote Kamp is een van de eerste bedrijven in Nederland dat alle kippen rechtop vangt en niet meer op de oude traditionele manier. De Lankerenhof doet in samenwerking met Eyes on Animals onderzoek naar het rechtop vangen. Zodat ook zij hopelijk binnenkort op een diervriendelijker manier kunnen vangen. Dierenwelzijn staat immers voorop!
Voor beide eierleveranciers staat duurzaamheid hoog op de agenda. Naast de hierboven genoemde manieren (zoals het verbouwen van eigen voer), is De Lankerenhof er bijvoorbeeld op gericht het energiegebruik zo laag mogelijk te houden. Zo zijn de daken extra geïsoleerd en komen de hennen als kuiken eerst in een kleine ruimte van de opfokstal. Naarmate de dieren groter worden krijgen ze meer stalruimte tot hun beschikking. Zo hoeft er geen onnodig groot staloppervlak verwarmt te worden.
Even concreet: uiteindelijk komt het er op neer dat zowel De Lankerenhof als de boerderijen van De Grote Kamp met veel liefde omgaan met hun kippen en ervoor zorgen dat ze een zo goed mogelijk leven krijgen. Welk eitje je ook kiest, ze smaken even lekker en ze komen van goedverzorgde kippen, die buiten kunnen rondscharrelen met de hanen. Echt eieren uit een goed nest!