Wat is voeding voor mij? Waar begon mijn liefde voor biologische en het liefst biodynamische voeding én koken? Terwijl er een mens in mij groeit, die zich voedt met wat ik eet, duik ik dieper in de wereld van voeding en de antroposofische visie daarop.
Het belangrijkste ingrediënt in een maaltijd is echt aandacht en liefde
Vroeger zag ik eten als een gezellige gewoonte, maar vond ik koken zelf spannend om te doen. Totdat ik mijn partner Koen ontmoette en me volledig stortte op lekker, maar ook gezond koken. Ik ging naar bed met een kookboek en stond er mee op. Ik begon een moestuintje en verdiepte me in de voedingswereld. Ik besefte dat je een boodschap kunt verstoppen in een gerecht. Het belangrijkste ingrediënt is dan ook echt aandacht en liefde. Het is voor mij daarom vanzelfsprekend dat ik kies voor biodynamische producten.
Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, zei dat ‘aardse stoffen eigenlijk gecondenseerde geestelijke krachten zijn’. Om te kunnen leven hebben we geen stoffen nodig, maar krachten. In de aardse realiteit liggen die krachten opgesloten in stoffen. Die krachten moeten vrij gemaakt worden in onze stofwisseling, zodat ze verbonden kunnen worden met onze ik-krachten. Dan pas kan ons lichaam ze gebruiken.
En hoe ondersteunen we dan onze stofwisseling en voor welke gewassen kunnen we het beste kiezen? Ik verdiep mij in de antroposofische driegeledingtheorie. Simpel uitgelegd bestaat de mens hierbij uit drie delen. Als eerste de bovenpool, ons hoofd, ons denken – wat het beste gaat wanneer we ‘het hoofd koel houden’. Ten tweede het middengebied waar hart en longen het ritmische centrum vormen van ons lichaam. En tot slot het derde gebied de onderpool, het buikgebied, de spijsvertering, de plek waar ons doen en onze wil ontstaat, en waar veel beweging is; vandaar dat ook onze ledematen bij dit gebied horen.
Ook in de plant kun je deze driegeleding zien, alleen dan andersom. Het gebied van koelte en rust bevindt zich in de wortels, waar de plant in de aarde staat: het ‘hoofd’. De bloem opent zich naar de buitenwereld (de ledematen) en naar de zon, hier vindt warmte en beweging plaats (de buik). En onze longen en het hart, die in het midden van ons lichaam zitten, doen eigenlijk hetzelfde als blaadjes, namelijk ademhalen.
Zo kun je voeding afstemmen op de levensprocessen in je lichaam. Wortelgewassen als bieten, wortels en knolselderij helpen het hoofd kalmeren en ‘aarden’. Blad- en stengelgewassen versterken het hart en de longen, denk aan spinazie, prei, andijvie, raapsteeltjes, snijbiet. Bloem- en vruchtgewassen versterken de buik en ledematen, zoals fruit, courgette, tomaat en komkommer. Met deze kennis in je achterhoofd kun je met liefde en aandacht koken. Ook voor iemand die nog in je buik zit… Door verschillende groenten in een maaltijd te combineren kun je alle delen van je lichaam voeden. En wil je af en toe bijvoorbeeld minder denken maar meer voelen, dan kun je dit zo bijsturen.
Sanne (29) is zwanger van haar tweede kindje en woont samen met Koen, zoontje Jumo en hond Freya (zie foto) tussen de fruitbomen van de Betuwe. Ze werkt op de marketing- en communicatieafdeling van Odin en is ook freelance ontwerpster. Ze geeft af en toe voedingsleer en kooklessen op de staatsvrije vrijeschool de Werfklas in Culemborg.