Feestdagen hoeven niet altijd feestelijk of kerkelijk gevierd te worden om verdieping of bewustwording te geven. Maria Lichtmis op 2 februari is een goed voorbeeld van zo’n dag.
Maria Lichtmis is in de Rooms Katholieke traditie een afsluiting van de heilige kersttijd, 40 dagen na Kerstmis. Met Maria als draagster van het goddelijk licht. Alle moeders worden in de kerk herdacht en Maria staat als de moeder der moeders symbool. De antroposofie ziet Maria als een combinatie van Moeder Aarde en Maria als de moeder van Jezus. Je zou haar kunnen zien als het beeld voor ons bezielde lichaam als drager van geesteskrachten, die wij de wereld willen schenken. Zo komen onze plannen voor de toekomst in helderheid en goddelijke licht samen. In ons hart, willen en uiteindelijk ons doen.
In de 40 dagen na kerst wordt alles lichter in de natuur. De dagen worden langer, de zon krijgt meer kracht waardoor de hemel steeds blauwer kleurt. De symbolische kleur van Maria’s mantel. En ook de helderheid neemt toe doordat er nog geen pollen dwarrelen. En juist die helderheid kunnen we in deze tijd goed gebruiken; we maken plannen voor het komende jaar en dan is een heldere geest wel zo makkelijk.
Op vrije scholen worden traditiegetrouw kleine kaarsbootjes gemaakt van stompjes kaarsen die de hele advent periode zijn opgespaard. De stompjes worden omgesmolten en het kaarsvet wordt in halve walnootdoppen gegoten. De ‘bootjes’ worden drijvend in een waterbak aangestoken op 2 februari als viering van het laatste lichtfeest. Super leuk om zelf te knutselen! Je kunt de stompjes trouwens ook omsmelten en er zandkaarsjes van maken; giet voorzichtig wat van het vloeibare vet in een kuiltje zand. Houd de lont vast, anders gaat ie kopje onder. Als het vet gestold is haal je de kaars uit het zand.
Maria Lichtmis wordt gevierd op de 40e dag na Kerstmis, de geboorte van Jezus. En in de tijd van de geboorte van Jezus werden jongetjes 40 dagen na de geboorte naar de tempel gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. Deze dag werd feestelijk afgesloten met pannenkoeken. (Bij meisjes was dat overigens na 80 dagen.. dus op 23 april mogen we weer pannenkoeken eten ;). Overigens kunnen er nog meer verklaringen zijn voor het eten van pannenkoeken op deze dag. 2 februari en 11 november waren vroeger de enige dagen dat de plattelandsbevolking van werk of hoeve mocht veranderen. ’s Avonds werd dat gevierd met het eten van zogenaamde haardkoeken, die later evolueerde tot koeken uit de pan. En ook geloven sommige mensen dat het eten van pannenkoeken tijdens Lichtmis je een voorspoedig jaar brengt. Redenen genoeg dus om pannenkoeken op tafel te zetten!