Een traditionele brouwerij die Demeter-bieren brouwt waarvan de granen uit een straal van 100 kilometer komen? Die hop en gerst gebruikt die zelfs bij het kweken en de veredeling nooit genetisch gemodificeerd zijn? Die maatschappelijke projecten ondersteunt? Ja die brouwerij bestaat echt en hij heet Schleicher.
Maar wat de bieren van Schleicher misschien nog steeds het meest onderscheidt is de tijd die ze nemen voor het brouwen. Waar bij ‘normale’ bieren het kookproces ongeveer 40 minuten duurt, nemen ze daar bij Schleicher 2 uur voor. En waar voor het rijpen van het bier normaal 3 weken wordt genomen, neemt deze Duitse brouwer daar maar liefst 10 weken de tijd voor. Door deze unieke manier van produceren van Schleicher krijgt de smaak alle kans om zich te ontwikkelen.
De brouwer in het Oberfrankische Itzgrund brouwt al meer dan 100 jaar bieren volgens traditionele methodes. Maar ze zijn niet bang om te vernieuwen. Zo hebben ze sinds kort ook een Demeter-alcoholvrij bier. Vanwege hun bijzondere brouwproces heeft deze een zodanige kwaliteit dat klanten geen verschil ervaren met alcoholhoudende bieren.
Alle grondstoffen die aan de Demeter-bieren bijdragen komen van biodynamische bedrijven die het bodemleven versterken, erosie tegengaan en een minimale impact hebben op het klimaat. De brouwerij heeft daarom recentelijk verschillende prijzen gekregen voor hun natuurlijke manier van brouwen. Schleicher besteedt niet alleen aandacht aan de herkomst en ingrediënten van het bier, maar ook aan haar maatschappelijke impact. Zo werken ze met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ondersteunen ze diverse goede doelen, zoals de Cliniclowns.
De vier Demeter-bieren die Odin introduceert op de Nederlandse markt zijn daarom echt het proberen waard. Probeer zelf het heerlijk heldere Bio-Bier, de Radler, de Radler Alcoholvrij en de alcoholvrije Pilsner.