Bij het telersbedrijf De Noordhoek in Zuid-Beveland worden glastuinbouwproducten als komkommers, paprika's en tomaten geteeld. We spraken met eigenaar Henk Verhage over de grote rol die zon speelt bij de teelt.
“De vuistregel bij de teelt van komkommers is: 1% licht is 1% productie. Na een paar zonnige weken verloopt de oogst daarom op volle toeren en is er voldoende beschikbaar om een mooie actie te starten. Ondanks dat april donker en koud van start ging, kan de productie toch goed door gaan. Komkommers reageren erg op het licht van afgelopen weken waardoor er nu genoeg voorraad is.”
“Dit geld ook voor de trostomaten. Na een donkere januarimaand waarin de ontwikkeling van de tomaten moeizaam verliep hebben we in februari en maart toch veel licht gehad voor deze tijd van het jaar. De eerste trostomaten zijn dan ook geoogst en er kan volledig worden overgeschakeld naar Nederlandse tomaten. Door de donkere start van het jaar is de oogst van de eerste tomaten wel een week later dan vorig jaar. Uiteindelijk bepaald toch de natuur de snelheid van de groei. Ondanks dat de kas wat wordt verwarmd, zijn ze afhankelijk van de lichthoeveelheid die de zon geeft.”
“Uiteindelijk bepaald toch de natuur de snelheid van de groei”
“In het voorjaar verlangt iedereen weer naar de zon, het is goed voor de mens maar ook voor de planten. Maar de zon kan natuurlijk ook goed worden ingezet voor het opwekken van eigen warmte.
Op De Noordhoek hebben we daarom ruim 600 collectoren liggen. Bij zonnig weer produceren deze zonnepanelen warmte die gebruikt wordt om de kas op temperatuur te houden. In de maanden januari, februari en maart hebben de collectoren al de warmtehoeveelheid van 10.500 m3 aardgas opgewekt. Dit is te vergelijken met de energiebehoefte van 9 huishoudens op jaarbasis. Met de 1.500 zonnepanelen die op de daken en op het waterbassin liggen is er in de eerste 3 maanden van dit jaar al 85.200 kWh opgewekt. Dit is te vergelijken met het energieverbruik van 34 huishoudens op jaarbasis.”
“Met het opwekken van deze eigen energie proberen we zo energieneutraal mogelijk te telen. Door de hoge energieprijzen zoeken we de grenzen op wat temperatuur betreft. We staan immers voor een grote uitdaging: zo min mogelijk energie gebruiken en toch een gezond gewas houden.”