Aan de rand van de rijke natuur bij natuurgebied De Peel, werd Bio Brothers in 2011 opgericht door de broers Johan en Toon Tielen nadat hun opa ook jaren lang op het land had gewerkt tussen de koeien en groenten. Sinds 2016 heeft Johan samen met zijn vrouw Loes het Noord-Limburgse bedrijf volledig overgenomen.
Hier telen ze verschillende soorten rabarber, al is de ‘frambozen rood’ de voornaamste soort. Dit is een roodkokend soort die geschikt is voor vroege teelt. Johan: “Wat ik zo mooi vind aan rabarber is dat we deze al telen voordat alle bladeren aan de bomen zitten. Prachtig vind ik dat”. Het oorspronkelijke seizoen van rabarber is van april tot en met juni, al telen de Bio Brothers tot september. Johan: “Het is op zich een gemakkelijk gewas, redelijk ongevoelig voor ongedierte, ziekten en schimmels, maar de gezondheid van de bodem is wel enorm belangrijk. Goed onkruidmanagement is nodig om ziekten te voorkomen. Omdat rabarber een meerjarige plant is, oogsten wij de plant in het eerste jaar niet. Zo behoudt hij meer energie en kan hij op eigen kracht groeien. Het tweede jaar oogsten we hem en dan is ook het onkruid flink meegegroeid. Een kwestie van heel veel onkruid schoffelen. Verder composteren wij bladeren en takken waarmee we voor een goede bodem zorgen. Rabarber houdt van water, dus we moeten ook zorgen voor een wat nattere zandgrond. Hagel en sneeuw zien we liever niet, zoals dit jaar wel het geval was. De eerste rabarber kwam toen al op en toen was ineens de kou daar weer. Niet heel fijn, maar de tweede batch schoot direct enthousiast de grond uit. Die vind je deze week bij jullie in de aanbieding en de Odin abonnementen.”
De liefde voor biologische landbouw zat er bij Johan al van jongs af aan in. “Op school tijdens een bedrijfsbezoek, kwam ik voor het eerst in aanraking met biologische teelt. Ik was meteen gefascineerd. Dit type landbouw dwingt je om voortdurend vooruit te denken en preventief te werken: ‘Moeten we bloemranden aanplanten?’ ‘Gaan we natuurlijke vijanden inzetten?’ ‘Geven we de grond extra voeding?’ Alles draait in dit vak om het bewaken van het natuurlijke evenwicht. Prachtig!”
Bio Brothers laat de natuur dan ook zoveel mogelijk haar werk doen. Johan: “Ga maar na: een plant is heel goed in staat zijn eigen problemen op te lossen en tot groei te komen, maar daar moet het wel de ruimte voor krijgen. Aan ons de taak om die optimale groeiomstandigheden te creëren.”
Tot slot: wat is jouw favoriete rabarberrecept? “Rabarber met aardbeien vlaai of deze twee in de yoghurt. Superlekker, zeker als het erg warm buiten is.”
Benieuwd naar meer recepten met rabarber? Op odin.nl/recepten vind je meer inspiratie.