Eet je graag een eitje? Dan hoort daar ook een biologisch haantje bij. Maak de cirkel rond en eet af en toe hanenvlees (of maak er iemand anders blij mee).
Verreweg de meeste haantjes die jaarlijks worden geboren, worden direct nadat ze uit het ei zijn gekomen gedood en verwerkt in diervoeding. Want uit 1 op de 2 eieren wordt een haantje geboren; dus dat zijn er heel veel. Dat dat anders kan, laten de biodynamische pluimveehouders zien en dat leggen we je graag uit.
Hoe zit dat nu eigenlijk? Waar komen de eieren van Odin vandaan en wat gebeurt er met uitgelegde hennen en hun broertjes? Hennen worden tegelijk met hun hanenbroertjes geboren uit eieren van biologische moederkippen. Ze leggen biodynamische eieren en als ze zijn uitgelegd, worden ze geslacht en verwerkt tot (diepvries)soepkip. Hun broertjes groeien op tot ze ongeveer 15 weken oud zijn, waarna ze worden geslacht en verpakt. Daarna worden ze als diepvriesbraadhaan verkocht.
De uitgelegde leghennen zijn inmiddels al aardig ingeburgerd en worden als diepvriessoepkip verkocht door veel biologische winkels. Maar nu die hanen. Een rekensommetje: klanten van Odin eten gezamenlijk ongeveer 1.200.000 biodynamische eieren per jaar. Met de wetenschap dat een kip ongeveer 300 eieren per jaar legt (250 daarvan zijn geschikt voor consumptie; er gaan ook eieren verloren bijvoorbeeld door breuk), heb je dus ca. 4800 leghennen nodig. Dat betekent dat alle eiereters van Odin samen ook verantwoordelijk zijn voor het zorgvuldig omgaan met 4800 haantjes.
Gemiddeld eet een persoon ca. 250 eieren per jaar en dat is dus precies het aantal dat een kip legt. Ben jij een gemiddelde eiereter, dan zou je dus eigenlijk ook 1 haantje en 1 leghen moeten consumeren per jaar.
Als de kuikens 1 dag oud zijn, komen de hennen en hanen samen in de stal van een opfokbedrijf in Nederland. Het aantal vierkante meters per kip is wettelijk vastgelegd en dat betekent dat er meer stallen nodig zijn om ook de hanen op te kunnen laten groeien. Na ca. 15 weken gaan de hanen naar de slachterij en komen als broederhaantje weer in de Odin winkel. De leghennen gaan naar het biodynamische legbedrijf en beginnen op een leeftijd van 20 weken met het leggen van eieren, dit doen ze vervolgens ruim een jaar. Zodra de hennen uitgelegd zijn (ze zijn dan ca. 80 weken oud) gaan ook zij naar de slachterij en worden verwerkt tot soepkip.
Op deze manier zijn we weer een stapje dichter bij het rondmaken van de kringloop en een duurzamere pluimveehouderij.
Samen met Eyes on Animals heeft De Grote Kamp (leverancier van Odin-eieren) in 2019 een proef gedaan met het rechtop vangen van kippen. Sindsdien worden alle kippen op deze manier gevangen. Dus niet op de kop met 10 stuks tegelijk aan de poten maar gewoon rechtop in de handen en 2 stuks per keer.
Het is misschien even wennen voor de vegetariërs onder ons, maar we vinden een transparante en verantwoorde voedselketen nu eenmaal belangrijk. We kunnen natuurlijk niemand dwingen om vlees te gaan eten en daarom hebben we ervoor gekozen om het grootste deel van de financiering van het opgroeien van de hanen te verrekenen in de prijs van de eieren. Medio 2022 is de prijs van een biodynamisch ei daarom omhoog gegaan. Door de prijs van de eieren te verhogen kunnen we de haantjes tegen kostprijs verkopen. We hopen daarmee de drempel voor het kopen van een haantje te verlagen zodat er geen goed vlees verloren gaat. Want eet je eieren, dan ben je naast de hen ook verantwoordelijk voor het lot van de haan.
"Maak de cirkel rond en kies ook af en toe voor een haantje op het menu"
Hou je van eieren, denk dan ook aan de haantjes. Eet je geen vlees maar voel je je nu wel verantwoordelijk? Dat is mooi. Overweeg een haantje mee te nemen naar een buurtbarbecue. Dan kun je gelijk het verhaal vertellen! Want samen maken we echt een verschil.
Leuk zo'n hele haan of hen maar hoe maak je die klaar? Op Odin.nl vind je lekkere recepten om een hele kip of hele haan goed klaar te maken.
Het slachten, verpakken en invriezen gebeurt bij Pluimveeslachterij van der Meer in Dronryp. W. van der Meer en Zonen B.V. is een familiebedrijf gespecialiseerd in het slachten en panklaar maken van leghennen: soepkippen. Voor Odin breiden ze hun specialisatie uit met het slachten van de broederhanen. Slachten gebeurt volledig in eigen beheer, tegen een aanvaardbare kostprijs, en volgens de geldende EG-richtlijnen en handelsnormen.
Bij Van der Meer worden ook de uitgelegde biodynamische hennen geslacht. Uitgangspunt daarbij is dat het vangen, transporteren en slachten van de kippen zo diervriendelijk mogelijk gebeurt. De vaste medewerkers hebben de training ‘Dierwelzijn op de slachterij’ gevolgd en is er dagelijks een zogenaamde ‘Poultry Welfare Officer’ aanwezig op de slachterij, die verantwoordelijk is voor het borgen van het welzijn van de leghennen. Daarnaast zien alle chauffeurs er op toe dat de kippen op een diervriendelijke manier gevangen en in de aanvoerkratten geladen worden. De chauffeurs bepalen per rit of de op de eigen vrachtauto’s aangebrachte beschermingen tegen weersinvloeden noodzakelijk zijn tijdens het vervoer.
Tot slot nog even dit: Wij werken alleen met partijen die dieren met respect behandelen en zijn tegen het intensief houden van dieren. Van bij tot varken en van kip tot koe. Daarom kiezen we bij Odin voor 100% biologisch en liefst biodynamisch. We kennen onze producenten en gaan regelmatig op bezoek bij de slachterijen. Onze missie is om de hele voedselketen transparant te maken zodat er meer bewustwording komt over de boodschappen die we doen en de verhalen die daar achter zitten. Want hoe je jouw euro's uitgeeft, bepaalt mede hoe de wereld eruit ziet.
De broederhanen zijn verkrijgbaar in de diepvries van jouw favoriete bio-winkel.