De zomer is het hoogseizoen voor zonnebrandcrème. Maar de laatste tijd is er veel discussie over gevaarlijke stoffen die daarin zitten en of het verstandig is om te smeren. Maar niet smeren geeft ook risico’s, van verbranding tot huidkanker. De vraag is dus: waar let je op als je een zonnebrandcrème uitzoekt? Het antwoord is helaas ingewikkelder dan gehoopt...
Vroeger werden talloze proefdieren gebruikt om te kijken of producten die je op je huid smeert wel veilig zijn. Gelukkig geldt er sinds 2013 in Europa een verbod op het testen van cosmetica op proefdieren. Het blijft nog
steeds opletten, maar de meeste Europese zonnebrandcrèmes zijn dus dierproefvrij. Bij de zonnebrandcrèmes die we bij Odin aanbieden kun je daar zeker van zijn.
In zo’n klein flesje zonnebrandcrème zitten tal van ingrediënten met vaak onuitspreekbare namen. Naast olie en was bestaat de crème voor 25-40% uit een mix van uv-filters. Er zijn chemische filters, die de zonnestralen opnemen. Daarnaast zijn er fysische, minerale filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide. Deze filters beschermen door zonnestralen te blokkeren of te reflecteren. Paulien van der Geest, cosmeticaexpert bij de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: “Over de schadelijkheid van de stoffen in zonnebrand is helaas nog maar weinig bekend. Er wordt wel wat onderzoek gedaan naar een aantal stoffen, maar het enige wat we tot nu toe echt kunnen vaststellen is dat de stof oxybenzone schadelijk is voor het koraalrif. Dit chemische uv-filter zorgt ervoor dat jouw huid beschermd is tegen de ultraviolette straling van de zon, maar zorgt er ook voor dat het koraal door verbleking in gevaar komt. We weten helaas nog niet hoeveel effect het heeft op de Nederlandse natuur, daar wordt nog onderzoek naar gedaan."
Voornamelijk over het gebruik van uvfilters in nanovorm (superkleine deeltjes) is veel discussie onder wetenschappers. Nanodeeltjes titaniumdioxide en zinkoxide kunnen in zonnebrandcrème zitten. Door de nanodeeltjes zijn de crèmes goed smeerbaar en houd je geen witte laag over op je huid. Maar er is nog verdeeldheid over de vraag of de nanodeeltjes in de huid kunnen trekken en zo ja, of ze dan schadelijk zijn. Grootste zorg is er echter over de nadelige effecten op de gezondheid bij het inslikken of inademen van de nanodeeltjes. Gebruik je een spray, spray dan beter niet in je gezicht maar smeer de crème uit met je handen. De zonnebrandcrèmes die Odin aanbiedt bevatten minerale uv-filters zonder nanodeeltjes. De uv-filter blijft dus op je huid en trekt er niet in. Nadeel is dat je bij sommige crèmes wat wittig kleurt. Tot slot kunnen zonnebrandmiddelen net als andere verzorgingsmiddelen microplastics bevatten. Die kunnen niet alleen schade brengen aan het milieu, maar ook aan je gezondheid. Producten met een van de volgende labels mogen geen microplastics bevatten: Europees ecolabel, Demeter, Nordic Swan label, Cosmos organic, Natrue en Zero plastics inside. Ook goed om op te letten dus!
De verwachting is dat er in de komende jaren meer bekend wordt over de effecten van zonnebrandcrèmes op mens en natuur. Hoe dan ook is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon, met name op de momenten dat die het sterkst is. Beperk het aantal uren in de zon. Bescherm jezelf ook met kleding, zonnebril en een hoofddeksel. Gebruik (ecologische/minerale) zonnebrandcrème, draag uv-werende kleding of zoek de schaduw op. En vergeet niet de zon dankbaar te zijn voor alle goede dingen die zij brengt!