In het berggebied van La Rioja, een bekende wijnstreek in het noorden van Spanje, vind je Bodega Viñedos Ruiz Jiménez. Dit wijnhuis produceert al 30 jaar op biodynamische wijze wijnen die sinds kort het Demeter-keurmerk dragen. Elias Jeremiasse, bij Odin verantwoordelijk voor onder andere het wijnassortiment, ging bij ze langs.
Wijnhuis Viñedos Ruiz Jiménez wordt gerund door een klein, enthousiast team. Zo’n 30 jaar geleden is de vader van de huidige eigenaar, Francisco, begonnen met één klein veldje. Elias: “De bodega is altijd al op een biodynamische wijze gerund, maar de Demeter-certificering hebben ze pas sinds kort. Daarvoor werd er al op een natuurlijke wijze wijn gemaakt en werd er behoedzaam omgegaan met de bodem. Zo laten ze bijvoorbeeld planten groeien tussen de wijnstokken en weiden ze schapen om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Zo nemen ze niet alleen van de bodem, maar geven ze ook terug.”
Het landgoed is in die 30 jaar langzaam uitgebreid, waardoor je nu velden hebt met wijnstokken van 30 jaar oud, maar ook velden die pas een paar jaar druiven geven. Het is een ruig gebied, maar de grond is er goed. Het heeft een bepaalde klei- en calciumsamenstelling waar de druiven van houden. En er is natuurlijk heel veel zon, dat maakt het een ideale conditie voor druiven.
Elias: “Een Demeter-wijngaard moet met dierlijke mest worden behandeld. Bij Viñedos Ruiz Jiménez werken ze samen met een schaapsherder die met zijn schapen door en vooral ook rondom de wijngaarden trekt. Het is een prachtig beeld, die schapen die daar over de vlaktes lopen. ’s Avonds keren ze weer terug naar de bodega en overnachten de schapen in de stal, zo wordt de mest verzameld die in de wijngaard wordt gebruikt en kunnen er geen wolven bij komen.”
Daarnaast maakt het wijnhuis hun eigen preparaten: “Ze hebben er erg goede ervaring mee (groei en bloei van de planten wordt bevorderd en de weerbaarheid tegen ziekten wordt verhoogd) en zijn daarom overtuigd van de heilzame en gezondmakende werking er van voor de aarde, de planten en de druiven.” (Meer informatie over preparaten? Lees hier verder.)
Het team van Viñedos Ruiz Jiménez is altijd op zoek naar de juiste smaakverhoudingen. De druiven zijn geselecteerd op hun smaak, maar ook op hun groeimogelijkheden op het landgoed. Er wordt veel gecombineerd, geproefd en gewacht. Daarbij worden de traditionele methodes gebruikt, maar is er ook ruimte voor moderne technologie. Als experiment werkt het team nu met ‘eggs’, grote stenen vaten op poten waar de wijn in wordt bewaard. Na verloop van tijd wordt geproefd of deze nieuwe bewaarwijze voor andere smaken zorgt dan het bewaren van de wijn in de veelgebruikte wijnvaten van roestvrijstaal of hout. Hiermee grijpen ze terug naar het verleden, waarin wijn in stenen amforen urnen onder de grond werd bewaard.
Het wijnhuis is versierd met prachtige glas-in-loodramen. Eigenaar Francisco haalde inspiratie ui de mythen en heeft een kunstenaar uit het dorp ingeschakeld om de ramen te maken.
In de schappen van Odin en op Odin.nl vind je 4 wijnen, verkocht onder het merk Gaudon: