"Het zaadgoed is in handen gekomen van een paar multinationals" zegt Teun Luijten van Odin boerderij De Beersche Hoeve in TV-programma BinnensteBuiten. "Dat zorgt voor een enorme afname van de diversiteit aan groenten. Wij proberen die diversiteit weer terug te brengen"
Teun: "Zaadgoed is de basis van alles. Het gaat niet alleen om de groenten die wij als mens gebruiken, maar ook om het gras, de mais en de soja die het vee eet, dat komt ook allemaal van zaadgoed."
De groenterassen die Odin boerderij De Beersche Hoeve teelt en ontwikkelt zijn niet alleen vrij, maar ook zaadvast. Dat wil zeggen dat uit het zaad van deze rassen planten groeien met dezelfde eigenschappen als de ouders, maar met kleine variaties. Net als in de natuur. Tuinders die de zaden kopen van deze rassen, kunnen uit de groenten die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Zo helpen we tuinders om onafhankelijk te worden van de multinationals. En dragen we er aan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen.
Het F1-hybride zaad van de grote multinationals kan niet gebruikt worden om zelf mee door te kweken. Door zaadvast zaad te kweken dragen we bij aan meer variatie op het land en in de winkel. Teun: "Wij proberen de oude manier van veredelen weer terug te brengen in de maatschappij".
Presentatrice en culinair schrijver Nadia Zerouali: "Gezond eten begint met het zaad van het gewas dat je eet. En dat zaad moet goed zijn. Ik heb hier zoveel geleerd. Bij mij is het zaadje geplant!"
Kijk hier naar het item over De Beersche Hoeve in BinnensteBuiten.