Biologische tuinderij De Waog in het Limburgse Neer kenmerkt zich al jaren als dé pionier in het land der biologische telers. Zij zijn vaak de voorlopers die het aandurven nieuwe gewassen te telen die zich op de een of andere manier onderscheiden van wat er al in Noord-Europa wordt geteeld. Neem bijvoorbeeld het teelt-avontuur dat ze in de afgelopen jaren aangingen met de groene en paarse romanesco, de yacon of de paarse boerenkool. En vanaf 2014 stortten ze zich op de teelt van het exotische gewas: Ipomoea batatas, oftewel: de zoete bataat. En, goed nieuws, want het begint er op te lijken dat deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse zoete aardappelplant het steeds beter doet in onze lage Limburgse landen. Hoe dat precies komt? Sanne gaat in gesprek met teler Joep.
Joep, hoe kijk je terug op het avontuur met de zoete aardappel?
In 2014 begonnen we met de teelt. Dit allereerste jaar lukte het tot onze verrassing eigenlijk vrij aardig. De jaren daarna verdiepten we ons in het opschalen door speciale technieken te ontwikkelen en machines aan te schaffen. In de jaren 2019-2021 was het een kouder voorjaar en was de opbrengt minder tot normaal. Al met al hebben we enorm veel geleerd en geloof ik dat de oogst alleen nog maar beter kan worden.
Hoezo denk je dat de zoete bataat het steeds beter doet bij jou op het land?
Omdat we, met vallen en opstaan, enorm veel hebben geleerd over dit gewas. Maar het heeft toch vooral te maken met de klimaatverandering. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, het houdt dus gewoon erg van een warm klimaat. Als het hier steeds warmer wordt, komt dat deze knol dus enorm ten goede. Nu nog hopen dat het warme weer ook afgewisseld wordt met goede regenbuien.
En hoe is de oogst dit jaar?
Het was natuurlijk een hele warme zomer! Dat was geweldig voor dit gewas, maar het nadeel is dan dus ook de droogte en dat we heel veel hebben moeten beregenen. Maar, het was een gigantische opbrengst! Het is ons nu gelukt om jaarrond zo’n 600 ton oranje, witte en paarse bataat te telen.
Wow! Dus eigenlijk bijna alle zoete biologische bataat uit Nederland die in de winkels ligt komt van jullie land! En die goede oogst dit jaar, merk je dat ook aan de smaak?
Ja, ze zijn altijd lekker. Maar dit jaar is de kwaliteit wel heel erg mooi. De knollen zijn wat voller dan anders. Deze zomer merk je dat de aardappelen de tijd en het klimaat kregen om voldoende uit te groeien. Dat maakt het verschil.
Tot slot, Joep; wat is jouw favoriete sweet patato-recept?
Ja, zoete aardappel vind ik altijd lekker in soep. Maar wat ik ook erg lekker vind is de witte bataat mixen met gewone aardappel en dan verwerken in een zuurkoolstamppot.
Dank je Joep, voor je tijd & deze tip! We gaan direct een recept van de zoete aardappel-zuurkoolstamppot online zetten.