Beatriz Izquierdo is één van de makers van de natuurwijnen van Ingenium.
In het wijnschap van Odin vind je 3 natuurwijnen van Bodega Viñedos Ruiz Jiménez. Dit wijnhuis produceert al sinds begin jaren 90 op biodynamische wijze wijnen in de Rioja regio.
Natuurwijn is wijn die op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt wordt. De wijn wordt gemaakt met zo min mogelijk ingrepen van de wijnmaker. De 3 natuurwijnen van Ingenium zijn gemaakt met biodynamische geteelde druiven, zijn beperkt tot niet gefilterd en er is geen sulfiet toegevoegd. Door de wijn aan de lucht bloot te stellen komt er een natuurlijk (ook wel spontane) gisting op gang waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. Het spontane zit ‘m er in dat de gistcellen van nature op de druif en in de wijngaard aanwezig zijn.
Misschien nog wel het meest bijzondere aan deze wijnen is dat ze niet gestabiliseerd worden. Stabilisatie is een vaak kunstmatig proces waarbij wordt voorkomen dat wijnkristallen achterblijven na het bottelen. Deze kristallen kunnen ontstaan als door afkoeling van de wijn het van nature aanwezige wijnsteenzuur gaat kristalliseren.
De wijnen dragen de naam 'Ingenium', wat vrij vertaald betekent: ‘Het vermogen om een nieuwe manier te bedenken om iets te creëren.’
De wijnen zijn te koop in de winkel en via Odin.nl.
Meer over de wijngaard kun je lezen op onze eerdere publicatie.