Smaken spruitjes extra lekker na strenge vorst? Waarom heten spruiten ook wel Brusselse spruiten? Hoe bereid je ze eigenlijk?
Spruiten, Brussels Sprouts of Choux de Bruxelles, zijn mooie miniatuurkooltjes. Deze kleine gesloten rozetten groeien op een magisch mooie manier in de schaduw van de dikke stengel van de spruitenplant. De spruiten die deze week bij Odin in de aanbieding zijn komen van onze vaste teler Frank Bos. Meer te weten komen over deze wintergroente? Bijvoorbeeld over hoe je deze mini-kooltjes het best kunt bereiden? Waarom ze vernoemd zijn naar de hoofdstad van ons buurland? En of ze nu echt lekkerder smaken na strenge vorst? Lees meer hieronder.
Spruitjes komen in het seizoen vers van het land. De oogst begint tegenwoordig in de herfst en loopt door tot ver in de winter. Spruitjes doen het ook zeer goed bij een strenge vorst van -15 °C en worden soms in bittere kou geplukt. Sommige mensen eten nog steeds pas spruitjes nadat er vorst overheen gegaan is. Dit komt doordat de vrieskou het aanwezige zetmeel in de spruitenplant omzet in suiker bij wijze van beschermend laagje. Mooi meegenomen, want zo krijg jij weer meer energie voor deze steeds lagere temperaturen.
Het schijnt dat ze in de middeleeuwen rond Brussel werden verbouwd; ze worden genoemd in marktvoorschriften uit 1213. Ook werden ze besteld voor twee bruiloftsfeesten aan het Bourgondische hof in Lille in de vijftiende eeuw. In die tijd strekte het hertogdom Bourgondië zich naar het noorden uit tot de kust van Vlaanderen.
Allereerst is het, zeker met biologische spruitjes waar nog vaak wat modder aan blijft kleven, fijn als je de spruitjes goed wast. Vervolgens snij je het dorre blad en het onderste stuk van het stronkje af. Kook ze in een pan met een goed sluitende deksel in een laagje gezouten water. Na 8 tot 10 minuten zijn ze gaar, tenzij ze heel groot zijn. De onderkant moet de structuur van noten hebben, niet echt knapperig, maar nog net lekker met een bite. Giet ze af en maak ze verder klaar op de manier die in jouw recept worden gebruikt.
Wentel de gekookte en uitgelekte spruitjes door een flink stuk boter. Bij een hoeveelheid van ½ kilo strooi je er 2 theelepels bloem over, dan voeg je ½ deciliter room toe en meng je alles goed door elkaar. Laat de saus nog circa 2 minuten doorkoken, terwijl je doorroert. Serveer met stukje toast.
Een andere manier om spruitjes te bereiden is ze roosteren met wat knoflook. Lek de spruiten uit en snij eventueel iets kleiner als ze erg groot zijn. Verhit de pan met wat boter en bak hierin fijngesneden knoflook. Voeg vervolgens de spruitjes toe en rooster tot ze knapperig zijn. Bestrooi met zout en peper en serveer met een stukje toast!