De klimaatproblemen zijn het gesprek van de dag en het is niet echt opbeurend als je het nieuws volgt. Is er hoop? “Ja,” zegt Sandra van der Meer van de Jonge Klimaatbeweging (JKB). “Maar dan moeten we wel nu in actie komen.”
We hebben geen tijd, we moeten nu actie ondernemen voor het klimaat
Sandra schreef mee aan de Jonge Klimaatagenda 3.0, waarin je kunt lezen hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet op het gebied van economie, energie, natuur, wonen, reizen, eten en leren. Een ambitieuze toekomstdroom die moet bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering. Een van de ambities is een gezond en duurzaam voedselsysteem waarbij de grond niet uitgeput wordt en we niet meer voedsel produceren dan nodig is. “Want,” zegt Sandra, “we hebben geen tijd, we moeten nu actie ondernemen voor het klimaat.“
Er is dus een flinke ambitie bij jongeren maar ik ben vooral benieuwd naar hoe we deze doelgroep vaker kunnen laten kiezen voor biologisch. Sandra zelf is al overtuigd van regeneratieve landbouw, maar ze ziet dat jongeren het vaak te duur vinden. “Eigenlijk zou het mooi zijn als de 2 generaties boven mij hun verantwoordelijkheid nemen. Zij hebben meestal ook meer geld, dus laat hen beginnen met biologisch eten, stoppen met het eten van vlees uit de intensieve veeteelt en kiezen voor een gezonde toekomst, voor mijn generatie en de generaties na mij. Ook door voedselverspilling aan te pakken maken we een positieve impact op het klimaat.”
Ook True Pricing is meegenomen in de visie van de JKB. Hierbij worden alle verborgen kosten van producten meegerekend in de prijs, zoals milieuschade en sociale kosten. “Met het laten zien van negatieve bijeffecten zien we de impact die ieder product maakt op het milieu. Volgens ons zou in 2040 bij alle producten de werkelijke prijs inzichtelijk moeten zijn. Alleen dan worden mensen zich bewust van de invloed die iedere aankoop heeft en welke prijs we uiteindelijk betalen als maatschappij. Maar dit vraagt wel wat, de overheid moet hier echt een rol in spelen.”
Een wereld waar jongeren actief meepraten over de toekomst is super belangrijk en waardevol; tenslotte moeten zij leven met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom is het niet meer dan logisch dat ze mee kunnen praten, denken en doen om de klimaatcrisis tegen te gaan. En intussen blijven ook wij bij Odin verder werken aan een betere wereld. Want met iedere keuze die we maken bepalen we mede hoe de wereld van morgen eruit ziet.
Sandra werkt als HR-manager & secretaris bij de Jonge Klimaatbeweging en is verantwoordelijk voor de aansturing van 80 vrijwilligers. Naast deze vrijwillige functie studeert ze forensische biologie, is ze fervent sporter, eet ze vegetarisch, is ze altijd in voor een discussie over duurzaamheid, is ze een grote fan van Aziatisch eten en wandelt ze graag in de bergen.