Goud voor RauwPower kefir-hangop en Zilver voor Oerkefir!
Raw Milk Company uit De Lutte nam vorige week voor het eerst deel aan de Cum Laude Awards. En met succes: ze gingen met maar liefst drie awards naar huis. "Het was heel spannend afgelopen week. De 'Bond van Boerderij-Zuivelbereiders' organiseerde de jaarlijkse Cum Laude Awards en Raw Milk Company deed hier voor het eerst aan mee. En we zijn meteen in de prijzen gevallen: Goud voor onze RauwPower kefir-hangop en Zilver voor onze Oerkefir en rauwe roomboter. We zijn als team hier natuurlijk super trots op. We zijn tien jaar bezig en dit is echt een stukje erkenning", vertelt Tonny Mulder.
André en Tonny Mulder begonnen in 2009 met het maken van rauwmelkse kefir. Wat begon met een emmertje kefir per dag, is inmiddels uitgegroeid tot een compleet bedrijf: Raw Milk Company. In het Twentse plaatsje De Lutte verwerken ze dagelijks verse rauwe melk en maken ze kefir, yoghurt, hangop en andere rauwmelkse zuivel. André kreeg ooit een boek van iemand: ‘The Untold Story of Milk’. Toen hij het uit had, dacht hij; 'hier moeten we wat mee doen'. Hij was ervan overtuigd geraakt dat rauwe melk vele malen beter is dan gepasteuriseerde melk.
Volgens André is het grote verschil dat je rauwe melk zo vers mogelijk moet verwerken, dus meteen nadat de koeien gemolken zijn. "Dit proces is veel duurzamer dan bij gepasteuriseerde melk, want je hoeft de melk alleen maar iets af te koelen. Bij gepasteuriseerde melk moet de melk eerst verhit worden en daarna weer worden afgekoeld. Dat kost enorm veel energie en er gaan daardoor veel waardevolle stoffen verloren. Bij rauwe melk blijven de goede stoffen behouden, het kost minder energie en het fermentatieproces zorgt voor veel voedzamere en gezondere zuivel, mede doordat wij niets afromen. Puur natuur dus."
"Bij ons veebedrijf waren we vooral bezig met melken en het vee zelf. En nu zijn we veel meer gericht op het verwerkingsproces en de kwaliteit. De biologische melk komt van Landgoed Het Hengelman, van koeien die zoveel mogelijk grasgevoerd zijn en die geen soja, tarwe of maïs krijgen. Dat zorgt voor een betere verhouding tussen omega 3 en 6-vetzuren in de melk."
André en Tonny hadden 35 jaar lang boerderij ‘t Ecoloar bij Zwolle. Ze richtten in 2016 The Raw Milk Company op. Zoon Koen heeft zijn master Levensmiddelentechnologie aan de universiteit Wageningen afgerond.