Via haar hoorns reguleert een koe haar temperatuur, blijkt uit onderzoek van twee master studenten van de Universiteit van Utrecht. Met name bij warmte is het voor het welbevinden van een koe belangrijk om zichzelf te kunnen verkoelen. De studenten beschouwen de conclusie van hun onderzoek als een pleidooi tegen onthoornen, wat in de biodynamische landbouw al goed geregeld is met een verbod op onthoornen!
De hoorns van melkkoeien worden gewoonlijk op jonge leeftijd verwijderd. Er is echter verrassend weinig bekend over de biologische functie en de rol van hoorns bij de regulering van de lichaamstemperatuur, of over de mogelijke gevolgen van hoornverwijdering voor de koe. Boeren meldden dat hoorns warmer worden tijdens het herkauwen en studies bij geiten geven aan dat hoorns helpen bij de regulatie van lichaamstemperatuur.
Om de mogelijke functie van hoorns in de regeling van de lichaamstemperatuur bij melkkoeien, gebruikten onderzoekers infrarood thermografie om de oppervlakkige temperatuur van de hoorns, ogen en oren van 18 koeien op drie verschillende boerderijen in Nederland te meten. Ook werden sociale en niet-sociale gedragingen van deze koeien geregistreerd. Op basis van de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid werd de hittebelastingindex (HLI) berekend als maat voor de hittebelasting die een koe ervaart.
De temperatuur van de hoorns steeg met 0,18ºC per eenheid HLI, wat aangeeft dat de hoorns dienen om warmte te verliezen. Onthoornde koeien hadden hogere oogtemperaturen dan gehoornde koeien, hoewel dit resultaat mogelijk niet betrouwbaar is door de kleine steekproef en de experimentele opzet. De onderzoekers vonden echter geen veranderingen in hoorntemperatuur tijdens het herkauwen, noch bij andere gedragingen. Volgens de onderzoekers ondersteunt deze studie een rol van hoorns in de regulatie van de lichaamstemperatuur, maar niet gerelateerd aan herkauwen. Deze resultaten moeten worden overwogen bij het meten van de mogelijke effecten van hoornverwijdering, een pijnlijke procedure.
Bron: Animals
Klik hier om het onderzoeksrapport te lezen.
Onderzoek werd gedaan bij Remeker op boerderij De Groote Voort in Lunteren. Daar houdt de familie van de Voort ongeveer honderd Jersey koeien, mooie kleine bruine koeien, met grote, donkere ogen. De Jersey is een eigenwijze koe en ze geeft extra romige melk. Bij Odin vind je ook Remeker producten van biodynamische koeien met hoorns, bijvoorbeeld deze boerenkaas met natuurkorst.