Wat is leuker dan zelf je eigen aardappels en uien kweken? Dit begint natuurlijk met pootaardappels en pootuien. Maar welke pootaardappels en –uien zijn er en wat zijn de verschillen?
Pootaardappels en pootuien zijn de aardappels en uien die je in de grond stopt (’poot’) en die nieuwe aardappels en uien vormen die je later in het jaar oogst. Hieronder vertellen we over ons biologische en biodynamische pootgoed. Wist je trouwens dat al onze aardappelen zogenaamde robuuste rassen zijn? Dat wil zeggen dat ze resistent zijn voor de aardappelziekte Phytophthora infestans.
Gele ui. De meest bekende soort voor de professionele teelt. Sturon heeft een sterk wortelgestel, stevig loof, en is droog goed bewaarbaar. Ook zeer geschikt als bosui.
Rode ui. Red Baron is zaadvast. Het is de beste rode plantui. Groeit platrond tot rond. Kwalitatief is deze ui behoorlijk sterk en daardoor goed bewaarbaar, dit in tegenstelling tot andere rode soorten die minder goed bewaarbaar zijn.
Pittige smaak. Red Sun is een sjalot met roodbruine huid en een rode vleeskleur. De opbrengst is goed en kan mits droog, zeer goed bewaard worden. Red Sun kan vroeg geplant worden, omdat de kans op schietstengels niet zo groot is.
Goed bestand tegen Phytophthora. Twister is een vrij vroeg ras en met vrij grove knollen. Het is een behoorlijk vastkokende aardappel met een lichtgele vleeskleur. Deze aardappel is sterk tegen Phytophthora in het loof en in de knol. Twister is ook geschikt voor het maken van verse friet. Let op; voldoende bemesten en bij droogte beregenen.
Middenlaat robuuste allround biologische tafelaardappel met een zeer gele en gladde schil en een lichtgele vleeskleur. Het is een ovaalronde, homogene tafelaardappel die resistent is in het loof en zeer sterk is tegen phytophthora. Cammeo heeft een goede bewaarbaarheid en kan goed tegen schurft. Geschikt voor (bijna) alle grondsoorten. Advies: voorkiemen en poten in warme grond. Goed smakende tafelaardappel en prima om te frituren.
Middellaat afrijpend ras, geel vlezig en geel schillig. Volledig resistent tegen Phytophthora, zowel in loof als knol. Smaak is bovengemiddeld goed. Zeer geschikt voor frituur en als tafelaardappel. Ook geschikt voor chips. Kooktype is licht bloemig. In een later groeistadium wordt het kooktype wat losser en bloemiger door zetmeelvorming.
Dit ras heeft een vrij vroege knolzetting. Dus bij voldoende grote knollen kun je de aardappel al vroeg rooien (na ca. 100 groeidagen).
Vraagt weinig stikstofbemesting. Knolvorm lang-ovaal. De schil is glad, resistent tegen schurft. Ook geschikt voor zandgrond.
Topper. Middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. De schil is mooi glad, met een frisse rode kleur. Alouette is resistent tegen phythofthora. Kookt redelijk vast en met een gele vleeskleur. De Alouette is prima geschikt om te koken en te bakken. Heerlijk, met wat rozemarijn, zeezout en olie, uit de oven. De aardappelen groeien grof en hebben een gelijkmatige vorm. Hij kan zowel op zand als op kleigrond geteeld worden. Het is een goede aardappel voor winteropslag..
Nieuw middenlaat ras en ovaal van vorm en geel vlezig. Vastkokend, als deze op tijd geoogst wordt. Laat je hem helemaal uitgroeien, dan wordt hij wat bloemiger. Levante is een prachtige aardappel, zeer geschikt voor consumptie en frites. Deze aardappel is vrijwel resistent tegen Phythofthora in het loof en knol. Levante is een echte opbrengsttopper en goed bewaarbaar. Advies planttijd is april.