Kalfjes bij de koe. Daar houden we bij Odin van. Het klinkt zo natuurlijk en gewoon dat je zou vergeten dat het nog maar heel weinig voorkomt. Bijna altijd worden kalfjes meteen na de geboorte weggehaald bij de moederkoe.
Caring Farmers organiseert samen met boeren, winkels en dierenwelzijnsorganisaties in de hele maand juni de ‘Maand van het Kalf’. De hele maand staat in het teken van boerderijen waar (een deel van) de kalfjes voor langere tijd bij hun moeder mogen blijven. Hoewel dat de normaalste zaak van de wereld lijkt, is dat hoogst uitzonderlijk. Slechts bij zo’n 25 melkveehouders van de 15 duizend is dat het geval. De Maand van het Kalf moet hier verbetering in brengen. In het hele land zijn er open dagen voor consumenten, kennissessies voor boeren en diverse acties van dierenwelzijnsorganisaties.
De Maand van het Kalf openen we samen met Caring Farmers op 1 juni om 11:00 uur en wordt feestelijk geopend bij het melkveebedrijf van Gerard Keurentjes in Rutten. Vanaf 2 juni zijn er verspreid door het land 8 open middagen voor consumenten. Daarnaast organiseren 7 boeren een ochtend voor melkveehouders die interesse hebben om meer te horen over de hobbels, leermomenten en voor- en nadelen van het houden van kalfjes bij de moederkoe.
Ook bij Odin vinden we dit thema belangrijk. Daarom organiseren we verschillende activiteiten en zijn er aanbiedingen van de ‘kalf-bij-koe-boeren’ zoals panir en geraspte kaas van Boerderij Ruimzicht. Wakker Dier start een verkiezing voor de beste boerderij met kalfjes bij de koe. Kijk op Caringfarmers.nl voor het hele programma en om je aan te melden voor een open dag of boerenbijeenkomst.
Hoe meer mensen zuivel kopen van boerderijen waar de kalveren bij de koe mogen blijven, hoe meer boeren kunnen omschakelen. Doordat onder andere Zuiver Zuivel is gestart met kalfbijkoe-melk, kon een vierde boer omschakelen.
De meeste kalfjes in Nederland worden direct bij de moeder weggehaald en worden vetgemest in de kalverhouderij waarna ze als kalfsvlees worden geëxporteerd. Nederlanders eten weinig kalfsvlees en velen van hen zijn zich niet bewust dat zuivel en kalfjes onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Bij boeren is de kennis om kalveren bij de koe te houden nagenoeg verdwenen.
Lees hier meer over kalfjes bij de koe en over de ervaringen van de boeren die zo werken.
De campagne Kalfjes bij de Koe is een campagne van Caring Farmers op initiatief van twee melkveehouders en wordt ondersteund door het ministerie van LNV, Reroot the Dutch Foodsystem en het Animal Welfare Fund. De website is een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe: de website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant verzamelt de website de praktische ervaringen van boeren zodat andere boeren kunnen omschakelen en het welzijn van kalf en moederkoe verbetert.
Caring Farmers is er voor alle boeren die stappen zetten naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Voor boeren die al kringlooplandbouw bedrijven, of die net de eerste stappen in die richting maken. We streven naar een landbouw die opereert op zo’n klein mogelijke schaal, binnen de grenzen van de natuur en met respect voor dieren en mensen.
Caring Farmers verbindt boeren met gelijkgestemde burgers, wetenschappers en andere caring partners. Niet beleid afwachten, maar gewoon samen aan de slag, is wat Caring Farmers typeert. Lees hier meer over de samenwerking tussen Odin & Caring Farmers.