Wil jij er ook aan bijdragen dat de enorme rijkdom en diversiteit aan zaadsoorten blijft bestaan? En dat er tegelijkertijd nieuwe zaadvaste rassen worden ontwikkeld? Zonder gebruik van hybride veredeling, patenten of gentechnologie?
Kies dan voor het zaadgoed voor de velden en tuinen van de toekomst: biodynamische zaadvaste zaden van Bingenheimer Saatgut. Bijzondere zaadjes met liefde geteeld door 93 tuinders, waaronder ook onze Odin boerderij De Beersche Hoeve, maar ook witlofteler Nieuw Bonaventura, die witlof levert aan Odin.
Zaadleverancier Bingenheimer Saatgut
'Keep the organic spirit alive', met deze woorden opent de nieuwe BingenheimerSaatgut-catalogus dit jaar. Het vat mooi samen wat het doel en ideaal van deze Duitse zaadleverancier is: “Om onafhankelijke biologische landbouw op lange termijn mogelijk te maken, moeten zaadvaste groenterassen worden bewaard, verder ontwikkeld en biologisch vermeerderd, terwijl de zaden van deze rassen vrij beschikbaar blijven voor alle tuinders, telers en hobbyisten.”
Dit besef ontstond zo’n 35 jaar geleden uit het feit dat er in die tijd nauwelijks biologisch zaad beschikbaar was voor de teelt van biologische groenten. Terwijl er steeds meer F1-hybride rassen verschenen van de multinationale zaadbedrijven, was er ook een enorme achteruitgang in zaadvaste rassen te zien. Dit bracht een groep ruimdenkende, toegewijde tuiniers ertoe om samen te werken om de "Initiativkreis für Gemüsesaatgut aus biologisch-dynamischem Anbau" (Initiatief voor groentezaden uit de biodynamische teelt) te vormen en de teelt van zaadvaste variëteiten na te streven. Uit dit initiatief werd Bingenheimer Saatgut geboren. Een bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot 100 werknemers en een enorm wereldwijd netwerk dat krachten bundelt om zich in te zetten voor het behoud van biologisch zaadvast zaad.
Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut
“Wij verkopen zaadvast biologisch en biodynamisch zaadgoed”, zegt Mieke Lateirvan Bingenheimer Saatgut. “Zaadvaste gewassen zijn volgens natuurlijke processen veredeld en vermeerderd, zodat boeren en tuinders voor hun zaadgoed niet afhankelijk zijn van de gangbare F1-hybride zaden. Ook zitten er op ons zaad geen patenten of kwekersrechten en kan iedereen er zelf mee verder kweken, wat niet kan of mag met de meeste F1-hybriden. Wij willen dat er weer meer genetische diversiteit in onze gewassen komt, zodat boeren meer keuze hebben in zaadgoed voor hun lokale situatie.”
Wat zijn zaadvaste rassen?
Zaadvaste gewassen groeien met dezelfde eigenschappen als de ouderplanten, maar met kleine variaties. Net als in de natuur. Boeren en (moes-)tuinders die zaden kopen van deze rassen, kunnen uit de groenten die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Zo helpen deze zaden tuinders om onafhankelijk te worden van de grote zaadbedrijven en dragen ze er aan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen.
Wat is veredeling?
Veredeling kun je zien als een gecontroleerde en versnelde vorm van evolutie. Evolutie leidt tot planten, bomen en dieren die beter zijn aangepast aan hun (veranderende) omgeving. Het is een langzaam en ongericht proces. Planten bestuiven elkaar via het verspreiden van stuifmeel door insecten of de wind. De zaden die voortkomen uit die kruising bevatten een variatie aan eigenschappen van hun ouders. De meest aangepaste planten overleven en krijgen langzamerhand de overhand. Op die manier kunnen planten zich aanpassen aan een veranderend klimaat of ecosysteem.
Om tot een nieuw plantenras te komen, hebben veredelaars een wensenlijstje waar het nieuwe ras aan moet voldoen, bijvoorbeeld dat het resistent is tegen een ziekte of een aromatische smaak heeft. Ze proberen beide eigenschappen in het nieuwe gewas te brengen door plant A te kruisen met plant B. Ze verzamelen het stuifmeel van A en brengen dat aan op B. Uit deze kruising komen nakomelingen die allemaal een andere mix van eigenschappen van de ouders hebben meegekregen. De veredelaar oogst en zaait de zaden en selecteert uit de planten die daaruit opgroeien de planten die de gewenste eigenschappen hebben. Soms moet de veredelaar zo’n proces van kruisen en selecteren een aantal jaren herhalen voordat het gewenste resultaat is bereikt.
Odin boerderij De Beersche Hoeve en Bingenheimer Saatgut
Op onze biodynamische Odin boerderij De Beersche Hoeve worden door onze enthousiaste en kundige collega’s groenten geteeld, nieuwe zaadvaste groenterassen veredeld en wordt zaad vermeerderd. Vermeerderen betekent dat je gewassen kweekt, speciaal om het zaad te oogsten. Door dit werk helpen we tuinders om onafhankelijk te worden van de multinationals. En dragen we er aan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen. Ons zaadgoed wordt geleverd aan Bingenheimer Saatgut en in afstemming met hen en Kultursaat veredeld. Over prijzen, hoeveelheden, leveringstermijnen en kwaliteitseisen worden jaarlijks afspraken gemaakt. Gewassen waarvan het zaad wordt vermeerderd door De Beersche Hoeve zijn onder andere: tuinboon, sperzieboon, stokboon, rode biet, rucola, Hertshoornweegbree, Borage, groenlof, veldsla, winterpostelein, meiraap en asia-sla.
Waarom zaad kopen van Bingenheimer Saatgut?
Assortiment zaadvaste groente- kruiden & bloemenzaden
Naast het prachtige aanbod aan biodynamische groentezaden heeft Bingenheimer Saatgut ook biodynamische kruiden en bloemen om jouw tuin om te toveren tot een levendige oase voor bijen, vlinders en andere insecten.
Waar kan je zaadgoed van Bingenheimer Saatgut kopen?
Koop het in een Odin winkel of andere biologische speciaalzaak of via de website van Odin, De Beersche Hoeve of Bingenheimer Saatgut